Wpis z mikrobloga

Dlaczego tyle osób martwiących się atakiem na Polskę nie zakłada że najpierw zaatakowane zostałyby kraje bałtyckie czy Finlandia która nie jest w NATO i można by zobaczyć jak zareagowałby Europa na atak na kraj uważany za "zachodni"?

Jakoś nie widzę sensu żeby zacząć od nas szczególnie że tu teraz siedzi 11k żołnierzy nato.

Jak czytałem artykuły to NATO głównie martwi się tym jak zabezpieczyć kraje bałtyckie. Szczególnie, że w takiej Łotwie jest 20% rosyjskiej populacji więc rosja mogłaby zrobić po raz tysięczny akcję z obroną swoich rodaków przed ludobójstwem.
#ukraina
  • 13
@Kantar: to jest jedno i to samo. WP stacjonuje w Estonii, kraje bałtyckie są malutkie, nie da się tam prowadzić obrony, więc polska zostanie automatycznie włączona w wojnę, po zabiciu wielu polskich żołnierzy. Rozpocznie się regularna wojna na terytorium Polski, a NATO się uda na spotkanie, aby przedyskutować, czy ich wojska mają reagować. Będziemy sami z gołym siusiakiem, a NATO będzie dopiero gadać. Zobaczy ile teraz czasu zajmuje jakikolwiek ruch NATO.
@mazaken: tylko WP ma tam stały kontyngent.
@Kantar: A kto powiedział, że te wojska włączą się od razu do walki? Będą stać z boku i czekać na rozkaz od swojego dowództwa, które to będzie czekać na zgodę dyplomatów.
@Argony: ale jak mają stać z boku. Wiesz że mamy brygady mieszane np w Orzyszu obok kaliningradu? Plus jednostki polskie i nato stacjonują na jednym terenie w paru miejscach w polsce
Rosja miałaby nie strzelać do celów wojskowych w polsce na początku a same brygady by się jakoś podzieliły czy co.
Innej opcji żeby nie zabić żołnierza nato/usa nie widzę.
@Argony: no chodzi mi właśnie o to że jak miałoby wyglądać to że będą ginąć żołnierze innych państw razem z polakami więc jak ich wojska mają nie reagować skoro będą ginąc pod ostrzałem.
@Kantar: jeśli kacapy nie będą w nich celować, to pojawi się właśnie ten problem, że będą patrzeć z boku. Miną ich obok, a NATO będzie listy pisać. Nie ma żadnej umowy, która automatycznie uruchamia wojska NATO, jeśli Polska zostanie zaatakowana. Na uruchomienie wojsk, jest potrzebna zgoda dyplomatyczna, a to zajmie wystarczająco długo, żeby narobić kłopotów.
@Argony: stary ja nie wiem jak to sobie wyobrażasz, że nie dość że ostrzał musiałby jakimś cudem nie dosiągnąć jednostek nato więc już noc wczesniej musieliby uciec z baz wojskowych i stać gdzieś w lesie z boku daleko od polaków
To jeszcze jakoś podczas aktywnych starć się w nie anagażować? I co potem? mieć wojska rosyjskie dookoła siebie i swoje armie w okrążeniu? xD

A umowa jest, po to jest NATO
@Argony: co ty za głupoty gadasz xD To co, dla funu sobie zrobili Europejskie siły zbrojne szybkiego reagowania? Jak przyjdzie co do czego to już dawno są plany jak w ogóle działać. Nikt się nie będzie #!$%@?ł w posiedzenia, rady i dyskusje jak zaczną strzelać, bo im wcześniej zareagujesz tym lepiej. Po to też latają te wszystkie drony, samoloty i helikoptery przy granicach.
Nie wiem jak można takie wysrywy pisać bez
@kiruz on myśli że to będzie tak że przyjadą ruscy i o to jest Niemiec do niego nie strzelamy o to Amerykanin do niego też , a temu można tylko w nogi .. kur.. co za bzdury może im jeszcze dowody będą sprawdzać przed wystrzalem.