Wpis z mikrobloga

Przeprowadźmy taki eksperyment myślowy, ale najpierw fakty:
- żywotność głowicy atomowej to 10 lat, po tym czasie jest niezdatna do użycia i należy ją wymienić
- dbanie o atomowe głowice bojowe to ogromne koszta - wymaga rutynowej konserwacji, okresowych napraw, wymiany elementów o ograniczonej żywotności i nadzoru w celu zapewnienia ciągłego bezpieczeństwa, ochrony i skuteczności oraz innych niezbędnych działań wspierających

Do przemyślenia:
- na ile jest prawdopodobne że ruskie byli ponieść ogromne koszty finansowe aby utrzymać sprawność głowić atomowych, skoro nie byli w stanie nawet zmodernizować armii do poziomu z 1990 roku i dalej jeżdżą szołgami z lat 60, a ich żołnierze chodzą w kaloszach?

Zostawiam was z tym ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#dywagacje
#teorie
#wojna
#ukraina
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pomidorowymichal1: widziałem analizę (choć ani typ który tą analizę nagrał nie jest ekspertem, ani ja), że tak ogólnie rzecz zarządzanie budżetem rosyjskiej armii skupiło się na marynarce wojennej (gdzie faktycznie zbudowano nowe łodzie podwodne, krążowniki, i nawet palący się lotniskowiec xD), utrzymaniu głowic i broniach hipersonicznych, co spowodowało że na siły powietrzne i lądowe oraz ich prawidłowe przygotowanie do tej wojny po prostu kasy nie starczyło.

Np Su piątej generacji
  • Odpowiedz
@pomidorowymichal1: No ale masz tam informację, że usa posiada rozmieszczonych tylko 44 rakiet antybalistycznych a w naszym regionie null. No może poza Rosją, która nawet pogroziła palcem gdy usa chciała u nas je postawić. trochę dalej Izrael posiada taki system i tyle.
  • Odpowiedz
@pomidorowymichal1: Oni mieli ich kilka tysięcy. Nawet jak sobie konserwowali kilka/kilkanaście, to nadal mają potencjał nuklearny. a jakoś mi się wierzyć nie chce, że Putin powiedział: dobra, za drogo - i przestali ja utrzymywać bo gospodarka ważniejsza.
  • Odpowiedz
@qwarqq: też to gdzieś widziałem, historia pokazuje że albo jedno albo drugie no więc jest szansa że te na łodziach działają sprawnie (ryzyko nie szansa)
  • Odpowiedz
@GryzeKisiel: nie wystarczy ponieważ mamy kilkaset pocisków przeciwbalistycznych w regionie

@pomidorowymichal1: co, ten wątek też skasujesz jak ktos zacznie merytoryczną dyskusję i cię wyśmieje?
Chłopie, rakiety antybalistyczne nie mają stuprocentowej skutecznosci to raz (spytaj Żydów z Izraela chociażby), mają tez ograniczony zasięg i Polska (poza punktowymi Patriotami) nie jest tym systemem pokryta. Nawet USA nie ma pełnej ochrony przeciwrakietowej na swoim terytorium - jedyny taki kraj, z racji
  • Odpowiedz