Wpis z mikrobloga

Wynalazcą receptury Majonezu Kieleckiego był Zbigniew Zamojski. Jego produkcja rozpoczęła się w 1959 r. Był pierwszym majonezem produkowanym w Polsce na skalę przemysłową. Na podstawie składu i receptury Majonezu Kieleckiego została opracowana Polska Norma określająca majonez. Jest produkowany przez polską Wytwórczą Spółdzielnię Pracy "Społem" w Kielcach.


#majonez #bojowkakieleckiego #historia
konik_polanowy - > Wynalazcą receptury Majonezu Kieleckiego był Zbigniew Zamojski. Je...

źródło: comment_1647902133qeEzdCJ2auYlJYPHSAGjMK.jpg

Pobierz
  • 4
@konik_polanowy: Nieprawda. Przepis na majonez kielecki pochodzi z radzieckiej książki dla pracowników zakładów majonezowych

W księgarni na ulicy Sienkiewicza w Kielcach kupiłem wydaną w Moskwie książeczkę - instrukcję dla robotników zakładów majonezowych – opowiadał w rozmowie z Echem w 2009 roku Janusz Cichocki. By ją przeczytać musiał sam nauczyć się rosyjskiego, bo w szkołach, które kończył tego języka jeszcze nie uczono.


https://echodnia.eu/swietokrzyskie/kultowy-majonez-kielecki-ma-swoje-korzenie-w-zwiazku-radzieckim-poznaj-jego-niezwykla-historie/ar/c1-15517991
@MarianoaItaliano: > W książce znajdowało się kilka rysunków urządzeń i taka "mniej więcej” receptura majonezu. To właśnie ta praca stała się inspiracją do poszukiwań przepisu na majonez kielecki.

Na czym polegało opracowywanie? Na wielu próbach, dodawaniu składników w różnych proporcjach, bo przecież podstawowy skład majonezu jest niezmienny: to żółtka i olej. Testerami kolejnych próbek byli pracownicy działu doświadczalnego można więc powiedzieć, że ten charakterystyczny, zdecydowany smak to zasługa ich gustów. Po