Wpis z mikrobloga

nie ma lepszego kryterium, które miałoby logiczny sens

@Best_Specjalista: oni nie jest logiczne, bo nie jest oparte o stałe założenia.

co w przypadku, gdy np. biotechnolodzy w laboratorium sztucznie połączą plemnik z komórką jajową?

To się dzieje podczas zapłodnienia in-vitro i tak, powstaje wtedy nowy człowiek o nowym, unikalnym DNA.
Organy hoduje się z komórek macierzystych, a nie z zarodków. Są próby hodowania zmodyfikowanych embrionów zwierzęcych, które rosną z narządami dla
oni nie jest logiczne, bo nie jest oparte o stałe założenia.

@Best_Specjalista: Uzupełniając bo nie zdążyłem edytować: sąm zauważyłeś, że to kryterium jest na tyle nieprecyzyjne, że powinno również objąć niektóre zwierzęta. A przecież chcemy określić człowieczeństwo, więc zwierzęta nie powinny być nim objęte. Ono się po prostu nie broni.
@Priya:

oni nie jest logiczne, bo nie jest oparte o stałe założenia.

Wiele kryteriów którymi się kierujemy nie jest opartych o stałe założenia. Dlatego stosuje się chociażby margines błędu, określony punkt przed którym możemy stwierdzić że coś definitywnie jest albo nie jest, jak w tym przypadku 20 tydzień ciąży przed którym płód definitywnie człowiekiem nie jest.

Organy hoduje się z komórek macierzystych, a nie z zarodków. Są próby hodowania zmodyfikowanych embrionów
Fuuu. Nastąpił incydent fekalny wojującej (miłością rzecz jasna) lewicy.

@DeadIy: Nie jestem z lewicy xD. Ty z tych dla których wszystko na lewo od katozamordyzmu to "lewaki"?
pytam co w sytuacji, gdybyśmy np. kiedyś zdołali hodować pojedyncze organy z ludzkiego zarodka.

@Best_Specjalista: To wtedy będę się głowić nad nową sytuacją. Stawiania granic etycznych w oparciu o nierealne i nieistniejące założenie wydaje mi się bez sensu.

Według jakich kryteriów nadamy im te prawa?

A jakie kryteria zadecydowały, że zaczęto nadawać prawa wyborcze kobietom? Albo prawa wyborcze czarnym czy prawa ograniczające apartheid? Przecież kobiet i murzyni byli uważani za ludzi.
@ethics:

W nastepnej kolejności stwierdziccie ze starzy ludzie to nie ludzie wiec można zabić aby wyjechać na wakacje.

Argument równi pochyłej - chyba ulubiony typ argumentacji katozjebow.
Mamy trochę państw z dozwolona (i dostępna!) aborcja, można zatem sprawdzić czy takie konsekwencje nastąpiły.
[Podpowiem, że nie xD]