Wpis z mikrobloga

Mirki, jestem na krótko przed przebranzowieniem się do firmy, która zatrudnia tylko na B2B. Jak łatwo się domyśleć, jako, że się przebranzawiam, to zacząłbym od Juniora, zatem tu pojawia się mój dylemat. Jak powinienem to rozegrać , skoro z tego co czytam na wykopie to B2B jest nieopłacalne dla niskich stawek? Firma zatrudnia w ten sposób kompletnie wszystkich, zatem nie przewiduję, że zrobi wyjątek dla mnie.
Zakładam idealny przypadek, gdzie rozwalam wszystko od zadania po rozmowę techniczna itp. Dowiedziałem się od kolegi, że aktualnie jest duże ssanie na juniorów z sensownym skillem, zatem czy stawka typu 7/8k na B2B nie będzie przesadą na start?
Dla porównania w aktualnej pracy związanej z moim wykształceniem mam 4.5k netto.
Stack do tej pracy na frontend deva: python, Django, SQL, git i parę mniejszych rzeczy
#pracait #python
  • 19
  • Odpowiedz
jest nieopłacalne dla niskich stawek? jest nieopłacalne dla niskich stawek?

to sam nie wiesz jaka stawka? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
Zakładam idealny przypadek, gdzie rozwalam wszystko od zadania po rozmowę techniczna itp. Dowiedziałem się od kolegi, że aktualnie jest duże ssanie na juniorów z sensownym skillem, zatem czy stawka typu 7/8k na B2B nie będzie przesadą na start?

@SilentSan: ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@zarev: pisze to kompletnie nieironicznie ;p chociaż jak to przeczytałem to faktycznie mój wpis brzmi jak jeden z tych śmiesznych bootcampowych.
@getin: chodzi mi o to, że ludzie często tu piszą, że B2B poniżej 10k jest nieoplacalne i tylko UoP. Nie rozumiem skąd to przeświadczenie i tylko po to zamieściłem ten wpis.
Chce się dowiedzieć, dlaczego ludzie uważają, że jest nieoplacalne poniżej pewnej kwoty.
  • Odpowiedz
@SilentSan: bo różne podatki i opłaty aktywują się przy innych progach w dwóch rodzajach umów. Dodatkowo przy b2b masz mniejszy dupochron więc trzeba sobie subiektywnie ocenić ile jest dla ciebie warty ten mniejszy komfort
  • Odpowiedz
@SilentSan: Forma Twojego pytania nie ma za bardzo sensu.
Co jest bardziej opłacalne wybierasz na tej zasadzie:
Firma X może przeznaczyć na Twoje zarobki kwotę N. To koszty pracodawcy. Bierzesz sobie tę kwotę i przeliczasz ile Ci zostanie na rękę przy umowie o pracę oraz ile Ci zostanie na rękę patrzac na B2B, porównujesz uwzgledniajac brak chorobowego i urlopu na B2B, ale opcję wliczania paru rzeczy w koszty. Na tej
  • Odpowiedz
@venomik: Rozumiem. Faktycznie nie uwzględniłem sytuacji, gdy nie ma wyboru B2B vs UoP ( _) mój błąd logiczny.
Dzięki za dokładne i rzeczowe wytłumaczenie
  • Odpowiedz
@SilentSan: Granica od której opłaca się przejść z uop na b2b to 11 000 brutto, dlaczego?
11k na uop to 7,5k netto
11k na b2b to 7,7k netto
Roznica to 200 zl, a na uop masz:
- okres wypowiedzenia
- odpada Ci koszt
  • Odpowiedz
@tofu2: O witam teoretyka

A teraz z praktyki
- 11k brutto na uop to ponad 13k w kosztach pracodawcy, i tą kwotę mógłbyś porównywać z b2b
- Na b2b mało kto siedzi na liniowym teraz, tylko ipbox lub ryczałt, a jak ipbox nie wchodzi w grę, a masz dużo kosztów, to spółka komandytowo-akcyjna wychodzi znacznie dużo korzystniej.
- Na b2b jest okres wypowiedzenia, nierzadko mocniej ugruntowany niż na uop
  • Odpowiedz
@tofu2: Wysługa lat na b2b nie czyni ciebie ekspertem z matematyki ani z zakresu dobrych praktyk prowadzenia działalności gospodarczej.

Od doradzania w zakresie wyboru najlepszej metody rozliczania się na b2b jest wyłącznie uprawniony doradca podatkowy, a nie księgowy. W typowej jednoosobowej działalności z branży IT (tzn 1 faktura przychodowa, do 5 kosztowych) 200 zł netto jest dobrą stawką, chociaż znam też takich co płacą po 120. Ile według ciebie to
  • Odpowiedz