Mój admin wystawił mnie do wiatru. Mam aplikacje bazodanową - #mssql Nie chce podać hasła do konta administracyjnego aplikacji, tłumaczy się brakiem pamięci, ale za pieniądze może spróbować sobie przypomnieć, tyle że chce fortunę. Znam hasło do bazy danych. Czy mogę jakoś odzyskać hasło? Uprzedzam - nie jesteśmy januszami biznesu. Kasę zgarniał przyzwoitą za swoją pracę - 8k netto w mieście 20k ludzi. Trochę nam przeszkadzało olewanie spraw, przychodzenie do pracy na 11 a wychodzenie o 15 bo wiecznie coś albo się zepsuło albo ważna sprawa do załatwienia przy 8 godzinnym dniu pracy. Także grzecznie się rozstaliśmy za porozumieniem stron, dostał nawet "odprawę" 2 miesięczną, ma jednak jakieś żale i zrobił na złość i pod górkę. #bazydanych #it #informatyka #admin
@jaszczomp27: Pytanie jest, co to dokładnie za aplikacja i w jakiej wersji. Trzeba by zajrzeć do tej bazy po prostu, zobaczyć w jakim rekordzie jest hasło zapisane, czy jest zaszyfrowane czy nie, i co da np. usunięcie hasła (wyczyszczenie pola). Czasami wtedy w aplikacjach po prostu da się zalogować bez hasła. Ale to zależy od aplikacji. Niektóre w ogóle mają opis co w takim wypadku zrobić.
@jaszczomp27: wiesz ogólnie tworzenie dokumentacji technicznej było w jego zakresie. Spytaj się go gdzie jest. A później czemu nie kompletna? To jest gruby hajs na odszkodowaniach za nie dopilnowanie obowiązków służbowych.
@jaszczomp27: wszystko zależy od tego co to za aplikacja. Jest szansa, że hasło jest zapisane w bazie danych, ale dodatkowo może być zapisane tylko w aplikacji jakieś uniwersalne
@sayo300: O ile w ogóle miał coś takiego w umowie. Bo możliwe, że firma go kiedyś zatrudniła, działało, firma się rozrosła i nie ma żadnej dokumentacji. Sporo takich firm ratowałem, gdzie informatyk znikał, i nie było żadnych dokumentów.
@jaszczomp27: a login spróbuj sa lub admin1 jakieś 3 pierwsze litery jego imienia 3litery imienia 3 litery nazwiska. Admin. Jakaś jego ksywka. Admini nigdy się nie wysilają albo pełne administrator
@jaszczomp27: Jakiś dobry admin odzyska, ale zawsze można go postraszyć sądem i niedopełniania obowiązków przy odejściu z pracy. ( ͡°͜ʖ͡°) W UG jak pracowałem to stary informatyk nawet po roku odbierał telefon. ( ͡°͜ʖ͡°)
Ale ja hasło do bazy mam, nie mam hasła do aplikacji. Hasła admina, bo normalnego użytkownika mamy, tylko jak zatrudnie kogoś to muszę założyć mu konto z poziomu admina. Ta aplikacja jest do ewidencji środków trwałych i stanów magazynowych
Uprzedzam - nie jesteśmy januszami biznesu. Kasę zgarniał przyzwoitą za swoją pracę - 8k netto w mieście 20k ludzi. Trochę nam przeszkadzało olewanie spraw, przychodzenie do pracy na 11 a wychodzenie o 15 bo wiecznie coś albo się zepsuło albo ważna sprawa do załatwienia przy 8 godzinnym dniu pracy. Także grzecznie się rozstaliśmy za porozumieniem stron, dostał nawet "odprawę" 2 miesięczną, ma jednak jakieś żale i zrobił na złość i pod górkę.
#bazydanych #it #informatyka #admin
Weź go odwiedź z wiertarką i zapytaj czy woli mieć kolana czy udawać, że nie pamięta hasła
@psposki: Super pomysł, niech OP wyląduje w kiciu za groźby karalne.