Aktywne Wpisy
Nie mam pojęcia co robić, różowa od roku pracuje w mniejszej firmie gdzie od samego początku podbija do niej jeden "kierownik". Tak jak na początku było to stosunkowo delikatne czyli zagadywanie na przerwie czy zapraszanie na kolacje, tak z czasem zaczął się mocno rozkręcać. Różowa oczywiście poinformowała go, ze nie jest zainteresowana bo już z kimś jest, ale do chłopa najwidoczniej to nie dociera bo co jakiś czas znowu probuje. Raz na
![KarmelowyJeremiasz - Nie mam pojęcia co robić, różowa od roku pracuje w mniejszej fir...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/80e1b6f41ed324f6a41c0080ce40e4ddbe461cc6d37f07618b23d096621fa820,w150.jpg?author=KarmelowyJeremiasz&auth=a9de7a090a8cc73b8ccb8265b345c2a3)
źródło: IMG_3917
Pobierz![daeun](https://wykop.pl/cdn/c3397992/daeun_hbb4iXGtdb,q60.jpg)
daeun +87
Śledzę wiele dzienników budowy i wszystkie łączy jedno i to samo. Polacy budują się PONAD STAN z wykorzystaniem technologii zupełnie im niepotrzebnych, czesto nawet nie zdając sobie sprawy w jakie gó*** sie wpieprzyli. Przeciętny polak nie chce kurnika w Polsce powiatowej, on ogląda MTV Cribbs, Dorote Szelogowską na TTV, wie jak mieszka Zenek Martuniuk, gwiazdy i influencerzy, dla siebie chce tego samego xD
1. Projekt? Obowiazkowo 200m z Archonu, z balkonami, tarasami
1. Projekt? Obowiazkowo 200m z Archonu, z balkonami, tarasami
![daeun - Śledzę wiele dzienników budowy i wszystkie łączy jedno i to samo. Polacy budu...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/50bffc0b6da8aa37d69897410151c4f23d294ade2fc7495f80f550ca72a475ac,w150.jpg?author=daeun&auth=27ce5bc8bf3ae65967b3979cda9fc9f3)
źródło: AdobeStock_298727268-scaled
Pobierz
Na zamówienie pewnego Mireczka znalazłam przepis i przygotowałam paneer!
Pod tą nazwą kryje się twaróg w wersji twardej. Czyli nic strasznego, jeśli mamy czym go obciążyć (to okazało się największym wyzwaniem podczas produkcji serka).
Paneer
twaróg "w indyjskim stylu"
Składniki:
- 1l mleka świeżego (im tłustsze, tym lepsze, jeśli tak jak ja nie macie dostępu do takiego "prosto od krowy", wystarczy zwykłe butelkowane, tylko nie UHT!) - do swojego użyłam standardowego 3,2%
- 2 łyżki soku z cytryny
Ponadto potrzebne będą:
- garnek do gotowania mleka lub zwykły rondelek, jeśli nie posiadacie garnka do gotowania mleka
* termometr kuchenny z sondą, jeśli podobnie jak ja, nie posiadacie garnka do gotowania mleka i macie problem z wyczuciem momentu, kiedy mleko jest na granicy wrzenia
- BZdOS (Budżetowy zestaw do ociekania serów)
- coś ciężkiego o obciążenia sera - użyłam słoika wypełnionego cukrem
Wykonanie:
1. Mleko przelać do garnka i podgrzać do temperatury ok. 96 stopni Celsjusza (czyli niemal doprowadzić do wrzenia).
2. Zmniejszyć grzanie pod garnkiem.
3. Do gorącego mleka dodać sok z cytryny. Lekko zamieszać. Mleko powinno się zwarzyć.
4. Wyłączyć grzanie pod garnkiem.
5. Odstawić garnek do wystudzenia masy.
6. Przygotować BZdOS i przelać na niego zawartość garnka.
7. Mocno odsączyć masę w materiale.
8. Po zlaniu serwatki i związaniu materiału, zestaw docisnąć obciążeniem i pozostawić tak na 2h, zlewając co jakiś czas serwatkę (najwięcej wypłynie w ciągu pierwszej godziny).
9. Zdjąć obciążenie i przełożyć ser do lodówki - można już w pojemniczku, nie powinno z niego nic więcej wyciekać.
Serek po odsączeniu nadaje się do jedzenia. Masa otrzymanego serka, w zależności od jakości użytego mleka, powinna wynosić do 140-150g.
Twaróg tego typu jest twardszy i bardziej zbity.
Smacznego!
----
Po więcej przepisów zapraszam na profil Małe Serki na Instagramie
#maleserki --> tag do obserwowania/czarnolistowania
a poza tym: #gotujzwykopem #jedzenie
źródło: comment_1647508900N98FjuQ93BSkMfgf9FFNz6.jpg
PobierzDo produkcji domowego sera nie trzeba dużo - miska, sitko i pielucha tetrowa. A z 1 l mleka możesz zrobić sera na kilka kanapek, więc co jakiś czas sobie urozmaicisz jadłospis czymś innym.
Jak się bardziej wkręcisz to najwyżej dokupisz fajniejsze foremki do ociekania, bo zajmują mniej miejsca, a poza tym to nie ma szczególnej potrzeby wydawania kupy
Ogólnie ja celuję w małe ilości sera - 300 g maksymalnie. Ostatnio robiłam pierwszy raz podpuszczkowy, wyszło mi 0,5 kg korycińskiego i jak teraz na to patrzę to trochę dużo, biorąc pod uwagę, że muszę mieć miejsce na dojrzewanie go, a
Chcę go użyć na słodko, znalazłam przepis na deser z jego wykorzystaniem :)