Wpis z mikrobloga

Cześć. Robię sobie automatykę domową na malinie, a w zasadzie używam jej jako modułu dla wejść.
Potrzebuję podpiąć do niej wszystkie kontaktrony z okien jakie będą, więc odległości między maliną, a czujnikiem będą spore.
Pytanie laika. Czy mogę z maliny wyprowadzić gdzieś sobie 0 na listwę w szafie sterowniczej, a następnie podpinać jeden przewód z kontaktora bezpośrednio do wejścia maliny a drugie do tego wspólnego "0'? W ten sposób zamknięcie obwodu przez kontaktron będzie mi odpalało stan wysoki na wejściu - wiem, że dla wielu tutaj to oczywiste, ale głośno myślę ;)

Czy też muszę mieć jakieś pośrednie rozwiązanie, np moduł przekaźników które będą odpalane od styku kontaktronu, a one same będą podawać sygnał na malinę - chociaż to trochę wygląda jak over-engineering...

Nie robiłem tego nigdy nie mikrokontrolerze. W sterownika PLC można normalnie podłączać wszystko bezpośrednio do wejść, ale szczerze mówiąc nie wiem jak to zrobić "po bożemu" na uC.
Nie chce go upalić ;)

#automatyka #inteligentnydom #raspberrypi
  • 26
@To_ja_moze_pozamiatam: Rezystor do maliny będzie prosto dobrać. Zastanawiam się nad tym po drugiej stronie R1. Sama długość przewodu już stanowi rezystancję, a pewnie są jakieś wymagania dla tego transoptora jeśli chodzi o wartości tego rezystora.
Dzięki za uwagę odnośnie transystora!
@else_if: Tak jak pisałem- wszystko zależy od tego jaki masz kontaktron- na jakie napięcie i prąd. Daj taki jak wyliczysz i zobacz czy działa- najwyżej zmniejszysz. Ja tu trochę bagatelizuję tą długość przewodów (też wcześniej to pisałem) ale to najlepiej trochę na zasadzie prób i błędów dobrać. Musisz też zwrócić uwagę na transoptor bo on też ma wymagania co do prądu i napięcia i to na niego głównie musisz zwrócić uwagę.
@To_ja_moze_pozamiatam: Tak jak mówię, ja w wersji z przekaźnikami najbardziej boje się długofalowego zużycia energii. Popraw mnie jeśli się mylę, ale zakładając napięcie na cewce 12V i jej R~ 100 ohm (tyle ma jakas przykładowa jaką znalazłem) to daje razem ok 1.5 W. Razy 16 cewek to jest 25W na sam układ izolacji wejść do uC!
To trochę sporo :)
A te cewki będą cały czas zasilane bo tak działają te
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@else_if: ale możesz przecież na kontaktron dać masę, rezystorem zrobić pull-up do +5v (a może nawet samą zworą na module - niektóre mają) i w ten sposób odwrócić logikę i załączać przekaźnik przy rozwartym kontaktronie. Wtedy zużycie będzie znikome