Aktywne Wpisy
rysiekryszard +10
Jak świętowaliście swoje osiemnaste urodziny? U mnie babcia chyba kupiła tort i najbliższa rodzina odśpiewała sto lat. Nie było żadnej większej imprezy, nie było żadnych kolegów itd. Nigdy w życiu też nie zostałem zaproszony do kogoś na 18-stkę. Trochę głupio może, ale cóż. Ja się przyzwyczaiłem i w sumie lubię każde urodziny spędzać na wykopie. Najwyżej sobie kupię jakąś pizzę czy coś w tym stylu, a czasami to prawie zapominam, że mam
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Potrzebuję podpiąć do niej wszystkie kontaktrony z okien jakie będą, więc odległości między maliną, a czujnikiem będą spore.
Pytanie laika. Czy mogę z maliny wyprowadzić gdzieś sobie 0 na listwę w szafie sterowniczej, a następnie podpinać jeden przewód z kontaktora bezpośrednio do wejścia maliny a drugie do tego wspólnego "0'? W ten sposób zamknięcie obwodu przez kontaktron będzie mi odpalało stan wysoki na wejściu - wiem, że dla wielu tutaj to oczywiste, ale głośno myślę ;)
Czy też muszę mieć jakieś pośrednie rozwiązanie, np moduł przekaźników które będą odpalane od styku kontaktronu, a one same będą podawać sygnał na malinę - chociaż to trochę wygląda jak over-engineering...
Nie robiłem tego nigdy nie mikrokontrolerze. W sterownika PLC można normalnie podłączać wszystko bezpośrednio do wejść, ale szczerze mówiąc nie wiem jak to zrobić "po bożemu" na uC.
Nie chce go upalić ;)
#automatyka #inteligentnydom #raspberrypi
Dzięki za uwagę odnośnie transystora!
Raz jeszcze WIELKI dzięki za pomoc!
To trochę sporo :)
A te cewki będą cały czas zasilane bo tak działają te