Wpis z mikrobloga

Tak z ciekawości co was kieruje, żeby mieć #jsw w portfelu? Sprawozdania finansowe nie zachwycają, w strukturze pasywów 48 procent to kapitał własny, reszta to zobowiązania, a przy rosnących stopach procentowych to dodatkowe koszty finansowe. Nawet jakby i poszło embargo na rosyjski węgiel, to wydobycia myślę, że nie zwiększą, bo to technicznie będzie trudne. Przy szalejącej inflacji zwiększą się ogólne koszty wydobycia, czyli podniesienie cen wyrobów węglowych za dużo tutaj nie da.
@fristajl: Ceny węgla są wysokie i będą jeszcze wyższe. Nie zapominaj też, że koszty wydobycia też będą wyższe. Co później przełoży się na zysk. Do tego mogą dojść problemy ze strajkami jak rząd odblokuje vat na żywność i paliwo. Tak naprawdę ciężko to prognozować, bo warunki są nowe.
@V337: Dlaczego koszty wydobycia mają się dramatycznie zwiększyć? Co mają strajki do tego? Zresztą, źle się wyraziłem we wcześniejszym poście. JSW ZYSKU będzie miało tyle co kapitalizacja.
@fristajl: Strajki górników = przestój = zmniejszenie wydobycia, czyli braki towaru = brak kasy za ten towar itd. Ogólne koszty wydobycia się zwiększą z powodu chyba oczywistych (ceny energii, leasingi itd.). Mówię o pesymistycznej wersji. Twoja wersja jest znowu mocno optymistyczna.
@V337: Ale bez jaj. Górnicy w JSW dobrze zarabiają. Czemu mieliby strajkować. Koszty nie zwiększą się tak, żeby miały jakikolwiek wpływ na zysk przy tej cenie węgla. Moja wersja nie jest optymistyczna tylko realna, za 1 kw. JSW już zarobiła około 2 mld zł.2 kwartał będzie jeszcze lepszy. Jedyną niewiadomą są 3 i 4 kwartał, ale raczej nie sądzę, żeby ceny tak spadły.
@fristajl: to jest tylko takie gdybanie. Nie mamy wglądu do kont analitycznych spółki i nie wiemy praktycznie nic. Sprawozdaniami da się dobrze manipulować, ale w końcu takie rzeczy wychodzą. Górnicy lubią strajkować, a jak pogorszy im się komfort życia, to jest to prawdopodobny scenariusz. Dochodzi jeszcze rozsianie się konfliktu zbrojnego na resztę świata. Wszystko może się zdarzyć, to są ciężkie czasy do inwestowania długoterminowego.