Wpis z mikrobloga

Pendrive mi sie sypnal, wyskakuje: please insert a disk into removable disk

Jest jakis sposob aby odzyskac dane z niego? System go widzi, lecz sie nie otwiera. Odpalilem Ubuntu lecz tam rowniez widoczny jest jakis dysk, lecz zawartosci nie widac. Potrzebuje z odzyskac z niego dane. Moze jest jakis ogarek jesli chodzi o #linux ktory moglby zarzucic paroma komendami do sprawdzenia, badz ktos z #wroclaw kto moglby przy piwku zobaczyc czy da sie to uratowac?

#kiciochpyta #pytanie #komputery
funk - Pendrive mi sie sypnal, wyskakuje: please insert a disk into removable disk

...

źródło: comment_88z7c2hxacznZPE5O0jZVXvokqpZPdrg.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@funk: Co do danych to nie mam pomysłu jak je odzyskać ale jeśli chcesz odzyskać pendrive to spróbuj utworzyć na nim od nowa partycje, mi się tak kiedyś stało i się udało go odratować ale niestety potrzebny był format przed utworzeniem partycji.
  • Odpowiedz
@kiler129: ?

@tusk: Format to taka ostatecznosc, jak nie bedzie innej opcji to wtedy recovery pojdzie w ruch, lecz pierw przydaloby sie to zrobic mniej inwazyjnie :E
  • Odpowiedz
@funk: Możesz zawsze zrobić dd. To powinno skopiować bit po bicie całego penda, także w razie problemów, można sobie przywrócić zawartość taką jaka była. Sprawdź też przywracanie partycji, może to pomoże.
  • Odpowiedz
@funk: Wszystko się da odzyskać, najwyżej będą problemy z otwarciem. Zrób dd, następnie możesz się bawić z pendrivem do woli. W razie czego masz dokładną kopię :)
  • Odpowiedz
@PiTcA: jesli chodzi o linuxa to jestem kompletnie zielony, jesli zrobie to dd to wtedy bede mogl na nim 'pracowac' normalnie z poziomu peceta? I w sumie jak moznaby z tego cos odzyskac, tzn na jakiej zasadzie?
  • Odpowiedz
@funk: Wtedy będziesz miał plik będący dokładną kopią pendrive (polecam być ostrożny, żeby przypadkiem całego dysku sobie nie zapisać :)). Nie do końca jednak wiem jak to wtedy odpowiednio podmontować, tak żeby można było działać na pliku.

W każdym bądź razie łatwiej będzie Ci przywrócić kopię z pliku na pendrive, niż działać na samym pliku.
  • Odpowiedz
@funk: a tak serio, odpal przez live ubuntu i sprobuj wejsc na pendrive, zrzucic pliki i format, jak nie to format potem program recuva i odzyskaj dane ;)
  • Odpowiedz