Wpis z mikrobloga

@JarekNoooTego: Możesz jakoś bardziej opisać swoje doświadczenia z tą rasą? Planuję na jesień przygarnięcie pieseła, ale spotkałem się z wieloma opiniami, że to bardzo trudna rasa. Znaczy się wiem, że jest to mocno specyficzny pies (kocie zachowania), ale ogólnie raczej przemawiają do mnie na plus jego cechy charakteru. Jesteś w stanie jakoś się do tego odnieść i potwierdzić te opinie o trudności? I z ciekawośći, jaką hodowle polecasz? ( ͡
  • Odpowiedz
  • 0
@Devidea Nasz pieseł był bardzo strachliwy. Nie wiem czy wynikało to z zaniedbań w hodowli czy po prostu ta rasa tak ma. Wystarczyło że mu ziarno karmy przeskoczyło w misce wydając brzdęk i od niej uciekał xd jeśli chodzi o szkolenie w miarę szybko załapał komendy typu siad, łapa, leżeć z tym, że nie ma nic za darmo, nie dasz smakolyka to bardzo niechętnie je wykonuje. Nie mogę sobie poradzić na
  • Odpowiedz
@JarekNoooTego: Dzięki za informacje! ( ͡ ͜ʖ ͡) Czytałem gdzies bloga jakiejś babki, która właśnie wychowywała shibe metodą nie na smakołyki tylko bardziej na zbudowanie więzi emocjonalnej i hierarchi zarządzania w stadzie (czy cos w tym stylu), ale wydaje mi się to dość karkołomne szczególne przy tej rasie XD A to Twój pierwszy pies czy już wczesniej miałeś doświadczenie z wychowywaniem jakiejś innej rasy? Bardziej
  • Odpowiedz
  • 0
@Devidea miałem wcześniej skunlonego owczarka i jeszcze wcześniej labka. I właśnie z tamtymi psami czułem taka więź emocjonalną i faktycznie one nie wykazywały skłonności do dominowania w przeciwieństwie do obecnego pieseła. Kupowaliśmy w hodowli platyna w Sycowie. Jak nie zamierzasz pieska rozmnażać to jest 1000zl taniej, jeśli ma być zgoda na rozmnażanie to trzeba dopłacić. Hodowla wyglądała ok, pieski miały kontakt z dziećmi no i są nauczone załatwiać się na dworze/na
  • Odpowiedz
  • 0
@Devidea a, no i dobrze pieska od małego przyzwyczajać do kąpieli, czesania i obcinania pazurków. Shiby nienawidzą wody. Czesanie nasz w miarę znosi, ale obcinanie pazurków to dramat. Potrafi się zrobić nawet agresywny (szczerzy zęby).
  • Odpowiedz
@JarekNoooTego: A to nie wiedziałem, że nienawidzą wody a to w sumie dość istotna dla mnie wiadomość ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dzięki za wszystkie informacje i sory za gradobicie pytań - chce się dobrze przygotować do psiaka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz