Aktywne Wpisy
nadziej_c +4
Zamówiłem kebab
psycha +28
Jakieś dwa lata temu przeczytałem na mirko wpis o skręcie jądra, jakiś mirek opisywał. I od tego czasu mam to w głowie i jak np. układam się do spania, to zawsze zwracam uwagę, żeby nie wykonać jakichś dziwnych ruchów, żeby się nie przekręciło.
Tytuł:
Żar
Autor:
Sándor Márai
Gatunek:
literatura piękna
Ocena: ★★★★★★☆☆☆☆
Liczba stron:
168
Forma książki:
książka
Usłyszałem o tym pisarzu w „Raporcie o książkach” i po dłuższym czasie zabrałem się do czytania jego powieści „Żar”.
Głównym motywem książki jest męska przyjaźń, dwóch starszych mężczyzn spotyka się po latach rozłąki i wspomina wydarzenia ze swojej młodości. Muszę przyznać, że trochę się męczyłem, stosunkowo mało treści, a opisów bardzo dużo. Główną część utworu jest potężny monolog, kilkadziesiąt ścian tekstu, do pewnego momentu mi się podobało, później już tylko odliczałem strony do końca. Mądrości życiowe przekazywane przez głównego bohatera są przeważnie trafne, choć z niektórymi się nie zgadzałem. W doczytaniu do końca pomaga piękno zdań i bogactwo językowe.
Chciałbym wystawić wyższą ocenę, ale trochę się rozczarowałem po ciekawym początku.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #ksiazki #literaturapieknabookmeter
Średnia ocena z Wykopu: ★★★★★★★★☆☆ (7.3 / 10) (3 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-04-01 00:00 tag z historią podsumowań »
Kategoria książki: literatura, poeci, gatunki
Gatunek książki: powieść
Ostatnie recenzje tej książki:
1\. 2021-06-13 - Użytkownik smierdakow ocenił na: ★★★★★★★★★☆ (9.0 / 10) - Wpis »
2\. 2020-09-01 - Użytkownik FormalinK ocenił na: ★★★★★★★☆☆☆ (7.0 / 10) - Wpis