Aktywne Wpisy
yosemitesam +20
Koziom +281
O #!$%@?, Sikorski z czym wjechał (ʘ‿ʘ)
#polityka #sejm #bojowkaradkasikorskiego #bekazpisu
Walia chce zakazać politykom kłamania przed kolejnymi wyborami: „W przypadku prawomocnego skazania za nieprawdziwą wypowiedź na drodze sądowej, groziłby im czteroletni zakaz wykonywania zawodu parlamentarzysty”
#polityka #sejm #bojowkaradkasikorskiego #bekazpisu
Tytuł:
W oblężeniu. Życie pod ostrzałem na sarajewskiej ulicy
Autor:
Barbara Demick
Gatunek:
literatura faktu
Ocena: ★★★★★★★★★☆
ISBN:
9788375365320
Tłumacz:
Hanna Pustuła-Lewicka
Wydawnictwo:
Czarne
Liczba stron:
256
Po książkę sięgnąłem trochę pod wpływem obecnej sytuacji na Ukrainie, leżała już długo na półce, ale do tej pory nie było mi po drodze. Autorka jest dziennikarką, która przebywała w Sarajewie w trakcie oblężenia, więc mamy relację z pierwszej ręki. Opisuje ona życie mieszkańców ulicy Logavinej, przed wojną cicha ulica zamieszkiwana przez Chorwatów, Serbów i Bośniaków. Katolicy, muzułmanie i prawosławni – wszyscy żyli razem, tworząc zgraną społeczność. Idyllę przerwała wojna domowa, w której dawni sąsiedzi staneli naprzeciwko siebie. Poznajemy mieszkańców ulicy, dowiadujemy się jak wygląda życie w dużym mieście w trakcie wojny. Bardzo realistyczny opis życia codziennego, możemy nawet znaleźć wojenne przepisy kulinarne. Poprzez opis losów kilku rodzin mieszkających na tej ulicy poznajemy okrutne oblicze wojny w Jugosławi. W epilogu dowiadujemy się także o dalszych losach mieszkanców i całej Bośnii i Hercegowiny (autorka odwiedzała Sarajewo w 2007 i 2011). Znamienne są słowa autorki:
Mam nadzieje, że nie są to prorocze słowa: https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/swiat/artykuly/8362867,konflikt-rosja-ukraina-konflikt-na-balkanach.html
#bookmeter #literaturafaktubookmeter #wojna #jugoslawia
Średnia ocena z Wykopu: ★★★★★★★★★☆ (9.0 / 10) (1 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-04-01 00:00 tag z historią podsumowań »
W abonamentach: www.legimi.pl
Kategoria książki: reportaż, literatura
Komentarz usunięty przez autora