Wpis z mikrobloga

928 + 1 = 929

Tytuł: W oblężeniu. Życie pod ostrzałem na sarajewskiej ulicy
Autor: Barbara Demick
Gatunek: literatura faktu
Ocena: ★★★★★★★★★
ISBN: 9788375365320
Tłumacz: Hanna Pustuła-Lewicka
Wydawnictwo: Czarne
Liczba stron: 256
Po książkę sięgnąłem trochę pod wpływem obecnej sytuacji na Ukrainie, leżała już długo na półce, ale do tej pory nie było mi po drodze. Autorka jest dziennikarką, która przebywała w Sarajewie w trakcie oblężenia, więc mamy relację z pierwszej ręki. Opisuje ona życie mieszkańców ulicy Logavinej, przed wojną cicha ulica zamieszkiwana przez Chorwatów, Serbów i Bośniaków. Katolicy, muzułmanie i prawosławni – wszyscy żyli razem, tworząc zgraną społeczność. Idyllę przerwała wojna domowa, w której dawni sąsiedzi staneli naprzeciwko siebie. Poznajemy mieszkańców ulicy, dowiadujemy się jak wygląda życie w dużym mieście w trakcie wojny. Bardzo realistyczny opis życia codziennego, możemy nawet znaleźć wojenne przepisy kulinarne. Poprzez opis losów kilku rodzin mieszkających na tej ulicy poznajemy okrutne oblicze wojny w Jugosławi. W epilogu dowiadujemy się także o dalszych losach mieszkanców i całej Bośnii i Hercegowiny (autorka odwiedzała Sarajewo w 2007 i 2011). Znamienne są słowa autorki:

Układ pokojowy z Dayton jest powszechnie uznawany za wielki sukces, jeśli chodzi o zakończenie wojny, z perspektywy czasu widać jednak, że w swej istocie był porozumieniem o zawieszeniu broni, a nie projektem funkcjonującego państwa.

Mam nadzieje, że nie są to prorocze słowa: https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/swiat/artykuly/8362867,konflikt-rosja-ukraina-konflikt-na-balkanach.html

#bookmeter #literaturafaktubookmeter #wojna #jugoslawia
s.....a - 928 + 1 = 929

Tytuł: W oblężeniu. Życie pod ostrzałem na sarajewskiej ul...

źródło: comment_1646740335DetKCnP3YyZLmFQtFGEW0G.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
@satba: ciekawe, dopiszę sobie do kolejki reportażowej. Ta sama autorka napisała świetną książkę o Korei Północnej ("Światu nie mamy czego zazdrościć"). Całkiem spory rozstrzał tematyczny.
  • Odpowiedz