Wpis z mikrobloga

Czy przy rozliczeniu pita, jeżeli tylko kupowałem to interesuję mnie tylko rubryka 'Koszty uzyskania przychodów poniesione w roku podatkowym', dobrze myślę? Mam je tutaj wszystkie zsumować i wpisać i tyle? Ostatnie pytanie, na Binance kupowałem, z pliku 'Historii Kupna' mam je zsumować i wpisać czy z pliku 'Historii wpłat'?

Dzięki za pomoc koledzy
#kryptowaluty
  • 18
Wiesz, gdybym znał odpowiedzi na te pytania to jest to 5 min roboty, to czemu nie, kilka kliknięć przez neta i wysłane ;x Chociaż jeszcze mnie zastanawia jeden fakt, jak wpłacałem np. w euro bo nie dało się w PLN to chyba po prostu z historii transakcji bankowej zobaczyć powinienem za ile mi to rozliczyło. Może nam ktoś odpowie na te pytania wyżej i to tutaj, nie każdy od razu wszystko wie
@Kolczaneiro: NP. raz w PLN wpłacałem a raz w EURO bo nie dało się w PLN, i mam np. 40 euro, w historii bankowej mam kwote -182,55 Blokada, a zaraz wyżej mam rozliczoną na 182,53 to sumuję tą 182,53, zgadza się?

A nie mogę tak jak wyżej z tego to wziąć, z historii mojego banku, i to będzie ta druga wartość?
@Arkooo nie możesz ani jednej ani drugiej wartości

Sprawdzasz kurs euro w dniu roboczym poprzedzającym transakcje z oficjalnej strony NBP i mnożysz 40Euro * kurs i wynik wpisujesz jako koszt, niezależnie od tego co ci przeliczył binance
@Kolczaneiro: Wow, dzięki za informację, czyli to z banku to dupa jednym słowem :O a czemu tak jest?

Czyli np. jak 13 maja 2021 roku kupiłem za np. 50 USD krypto, to wchodzę tutaj:
https://www.nbp.pl/home.aspx?c=/ascx/archa.ascx

I patrzę jaki kurs średni dolara był 12 maja 2021 roku, cofam się o jeden dzień do tyłu, kupiłem 13 maja a kurs patrzę z 12 maja?

Np. 13 maj 2021- zakup 50 usd, kurs z
@Kolczaneiro: Jeszcze jedno bo nie mogę tego znaleźć, mam wejść w ?
'Inne przychody, w tym uzyskane za granicą oraz odpłatne zbycie walut wirtualnych art. 30B ust. 1A ustawy
Wskaż pozostałe przychody uzyskane w Polsce, nie uwzględnione w informacjach PIT-8C otrzymanych od płatnika i przychody z zagranicy oraz przychody uzyskane z odpłatnego zbycia walut wirtualnych wraz z kosztami ich uzyskania.'