Wpis z mikrobloga

Myślę, że najbliższe dni będą dużo trudniejsze dla tego konfliktu. Rosjanie wciąż stosują rotację, i co widać, a mam wrażenie że jest pomijane w mediach, cały czas posuwają się do przodu na południu. Zamykają w okrążeniu Mariupol i możliwe, że jutro połączą się z siłami donieckiej republiki. Ukraińcy silnie bronią ważnych miast (Charków, Czernihów, Sumy), natomiast zdaje się, że Rosjanie będą dążyć do okrążania tych miejsc i próby odcięcia ich od dróg zaopatrzenia (tak jak robią to froncie krymskim). Nie wiem czy będą się w dalszym ciągu angażowali w walki miejskie, przy dotychczasowych ciężkich stratach.

Dodatkowo obserwując to jaka narracja panuje na rosyjskich telegramach, że rosjanie postępują zbyt humanitarnie, dochodzę do wniosku, że czeka nas dużo "brudniejsza" forma wojny. Potwierdza to Kadyrow, który powiedział dziś, że taktyka FR zawodzi i trzeba ruszyć na wszystkich kierunkach, angażując większe siły specjalne.

I jak widać do takiego wniosku doszli też dowódcy FR, gdyż dużo dziś było widoczne dużo większe zaangażowanie VDV. Gdy dodamy do tego Kadyrowców i poborowych, którzy już wiedzą co się dzieje i zaczynają być gotowi na wojnę, to wydaje mi się, że skuteczność rosyjskich oddziałów wzrośnie.

Siły powietrzne mają być zaangażowane w większej liczbie, co może utrudnić działania Ukraińcom w skutecznej neutralizacji sił lądowych. Możliwe, że czeka nas również większa ilość ataków rakietowych na składy amunicji i ropy.

Dlatego przestrzegam przed paniką, czy ponownym wychyleniem wajchy na wykopie w stronie paniki i rozpaczy w przypadku, gdy będziemy mieli do czynienia z mniejszą ilości pojawiających się materiałów dokumentujących sukcesy ukraińskie i kompromitacje sił FR. Ukraińcy będą musieli wytrwać i nadal zachowywać zimną krew jak do tej pory.

mapka: https://twitter.com/miladvisor/status/1498040991726686216

#wojna #rosja #ukraina
Emcis8 - Myślę, że najbliższe dni będą dużo trudniejsze dla tego konfliktu. Rosjanie ...

źródło: comment_1646003802ecGjSE5rn0TTSOn9B5sDnh.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
@Emcis8: frustracja coraz większa u władz w moskwie, plan zakładał po 72h, że będą już nowe władze. Nie zakładał zmiany o 180 stopni polityki niemiec co powoduje duże większe wsparcie wojskowe dla ukrainy. Też putin nie bedzie chciał tracic czasu na otaczanie kijowa i odcinanie od zasobów bo sankcje spowodują duży rozruch w rosji. Już tam jest gorąco. Wchodząc do kijowa armia rosyjska jest w dupie, to nie są lasy
  • Odpowiedz
@Emcis8:
Dobre podsumowanie, bo niektórzy już przestają mysleć.
Jak dla mnie widać że operacja zaczyna być coraz szybsza - Ruscy nie chcę dopuścic do pojawienia się zachodniej broni, dlatego Białoruś zaraz na południe pewnie pójdzie żeby odciąć polską granice.

Jak dla mnie najważniejsze zagrożenie:
- nieruszeni w 0% czeczeni - nawet na ostatnim filmiku z ichniejszego konwoju jest generał który
  • Odpowiedz
@Emcis8: Jak pisałem wczoraj, że rosjanie sukcesywnie posuwają się naprzód to wykopki się zesrały i usunęli mi posta. Prawda jest taka, że wszystko niedługo zacznie zależeć od rezerw i zapasów - tutaj niestety korzyść na stronę rosyjską, zwłaszcza jeśli uda im się zapobiec dostawom z Zachodu. Oczywiście, że rosjanie nie wykorzystują swojego potencjału, unikając "brudnej" wojny, ale - jak zauważyłeś - ta zapewne przyjdzie kiedy skończy się cierpliwość. Artyleria mogłaby
  • Odpowiedz
@Emcis8: Nie przesądzam, zależy jaki priorytet stawia sobie putin. Oblęzenie kijowa przekreśla na 100% dalsze współprace z zachodem (o ile to dziś się nie stało), szybka próba zajęcia kijowa to rzeź, musiałby rzucić potężne siły co i tak nie daje gwarancji powodzenia. Nie wiem co się stanie po takim zajęciu, ale wiem co się stanie jak nie uda mu się to.
  • Odpowiedz
@Emcis8: tylko, że ta mapka nie ma na razie potwierdzenia w źródłach. Na pewno Rosjanie nie kontrolują ziemi na południe od Czernichowa i nie przebili się na taką odległość na wschód od Charkowa
  • Odpowiedz
@Emcis8: @Werian89: @leynamur: @MilionoweMultikonto: Moim zdaniem Ukraińcy będą jak lwy bronić Kijowa, Charkowa (bo tam powstałby marionetkowy rząd uzurpujący sobie prawo do bycia tym prawdziwym) oraz Odessy (dostęp do morza).
Putin chyba zachowałby twarz, gdyby wyszedł z tego szajsu z korytarzem do Krymu i Mariupolem, to chyba jest dla niego plan minimum, Odessa maksimum.

Tak sobie tylko gdybam.
  • Odpowiedz
@GhostTrick:

Pamiętaj że w Charkowie i Odessie jest o wiele bardziej Russian friendly populacja.

Ps. jutro mam daily na projekcie z dwoma chłopakami z Charkowa, zobaczę co u nich i na pewno na tagach napiszę.
  • Odpowiedz
Pamiętaj że w Charkowie i Odessie jest o wiele bardziej Russian friendly populacja.

@Werian89: Myślę, że po tym co odwalił Putin, chyba już mało kto jest tam "friendly". Daj znać co u nich, jestem ciekawy :)
  • Odpowiedz
@Emcis8:
1. Mapa przesadzona jeżeli chodzi o tereny kontrolowane przez Rosjan.
2. Rosjanie mają przewagę w powietrzu i chociażby ilościową, więc od początku nikt nie ukrywał, że Ukraina wycofuje się z niektórych pozycji. Ja szczerze powiedziawszy myślałem, że najbardziej zacięta obrona będzie na Dnieprze, a do tego jeszcze daleko.
3. Początkowe straty zmusiły Rosjan do użycia jednostek WDW na większości kierunkach, a to znaczy, że wystrzeliwują się właśnie z najlepszych
  • Odpowiedz