Wpis z mikrobloga

Pytanie na serio do aktywnych wojskowych. Jak praktycznie wygląda proces rekrutacji do wojska polskiego? Czy nadal istnieje coś takiego jak gnębienie rekrutów itd. czy WP stało się już bardziej cywilizowane? Jak wyglądają zarobki Żołnierza zawodowego, benefity? Czy w WP służą tylko i wyłącznie ekstremalni patrioci typu konfederacja czy jednak ludzie o różnych poglądach? Poczułem #!$%@? potrzebę działania i zastanawiam się nad zmianą ścieżki kariery.
#pytanie #wojna #wojskopolskie #patriotyzm
  • 6
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@MZ23: nie służę w wojsku, a jedynie znam kilku oficerow WP, więc mogę odpowiedzieć jedynie na ostatnie pytanie: poglądy od lewa do prawa, nie wydaje się by na tych oficerskich stopniach konfa była jakoś szczególnie nadreprezentowana)
@MZ23: Proces rekrutacji: idziesz do WKU, prosisz o skierowanie do służby przygotowawczej (nie jestem na bieżąco, ale teraz to chyba tylko miesiąc). Potem znajdujesz interesującą Cię jednostkę, przychodzisz w wyznaczonym dniu na testy fizyczne (kwalifikacje), czasem już na tym etapie jest psycholog. Następnie odbywasz badania lekarskie (RWKL) i czekasz na powołanie do służby zawodowej. Kiedyś cały ten proces bardzo się ciągnął, ale obecnie starają minimalizować czas. Jeżeli nie masz ukończonego 26
@MZ23: W takim razie poradzę, żebyś spróbował na kursy podoficerskie lub oficerskie, w zależności od wykształcenia. Zorientuj się w temacie, zapytaj w WKU. Prawda jest taka, że jak zaczniesz od szeregowego to szansa na "rozpęd" kariery jest relatywnie mała, zwłaszcza że jeżeli jako szeregowy chciałbyś startować na roczne studium oficerskie musisz mieć bardzo dobrą opinię służbową przez kilka lat z rzędu (a jak trafisz na durnego przełożonego to będzie ciężko) i