Wpis z mikrobloga

@Kaczypawlak: chyba w każdym momencie w dziejach dobry filozof uwzględniał naukę. Jednak obecnie nauka zabrnęła tak daleko że wiele tez można "arguementować" poprzez wyniki badań naukowych zamiast opierać się na domysłach.
chyba w każdym momencie w dziejach dobry filozof uwzględniał naukę.

@KoninaBeZiomeczka: to się rozjechało przynajmniej w dobie oświecenia( ͡° ͜ʖ ͡°) Wolter i inni to już ściemniali jak leci. Zobacz na fizyków i jakie teorię tworzą: teorie strun, szukają kolejnych cząstek elementarnych i tworzą domysły jednak na podstawie obliczeń matematycznych, a taki Kant to tylko gadał, Nietzsche to samo, o Wolterze też już wspomniałem. Papier jest cierpliwy,
@Kaczypawlak: Patrzac na to jak bardzo Lem (uważał się za filozofa) opierał sie na nauce to ciężko teraz byłoby wyjaśniać świat bez koncentrowania się wokół nauki. Może masz rację że od oświecenia to szło w kierunku nauki, bo ciężko żeby ktoś wymyślał sobie dyrdymały argumentując w jakiś pokręcony sposób zamiast dać faktyczne dowody na poparcie swoich tez.
Patrzac na to jak bardzo Lem (uważał się za filozofa) opierał sie na nauce to ciężko teraz byłoby wyjaśniać świat bez koncentrowania się wokół nauki.

@KoninaBeZiomeczka: jakoś inni filozofowie o nim nie wspominają z tego co kojarzę, obecni humaniści też specjalnie jego książek nie czytają z tego co widzę( ͡° ͜ʖ ͡°)

Może masz rację że od oświecenia to szło w kierunku nauki, bo ciężko żeby ktoś
@kartofel: @KoninaBeZiomeczka:

Ja tylko tak na szybko, bo temat ciekawy, ale robota czeka. Zauważcie, że "wielkich filozofów" to się liczy na palcach obu rąk (bo jak to tak "setka wielkich filozofów" - nie chcemy tego rozcieńczyć), co w praktyce oznacza jednego na stulecie. W dodatku to jest trochę tak jak z Wielką Muzyką. Dużo łatwiej jest wymienić wybitnych muzyków z lat 60. i 70. niż z lat 2010. - potrzeba
@LukaszLamza: Masz rację, choć próba odpowiedzenia na te pytania będzie raczej odrzucaniem różnych możliwości i prezentowaniem poglądów na podstawie rozbudowanej argumentacji, a w efekcie i tak nie dojdzie się do jednej odpowiedzi bo ta jest po prostu niemożliwa.

Dziwi mnie za to ktoś taki jak Peter Singer, który będąc autorytetem filozofii etyki doszedł do wniosku że zoofilia nie jest normalna, ale w sumie jest całkiem spoko i nie uwłacza człowiekowi. Normalny