Wpis z mikrobloga

Dlaczego przenosząc się do innego banku trzeba zmieniać numer konta? Ponoć jest przypisany do konkretnego banku i oddziału. W sieciach komórkowych też kiedyś początek danego numeru informował o przynależności do konkretnej sieci, ale sobie z tym jakoś poradzili. Sam chętnie bym zmienił bank bez konieczności aktualizacji numeru, bo to zwyczajnie wygodne.

#banki #bankowosc
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@statystyczny_yt: możesz rozwinąć? Bo pierwsze słyszę. Numer rachunku bankowego zawiera określone informacje, między innymi indywidualny kod banku (cyfry od 3 do 10). I z tego co wiem, to nie ma absolutnie żadnej opcji, żeby przenieść się do innego banku z tym samym numerem.
  • Odpowiedz
@statystyczny_yt: Urzędu tego nie przyjmą. Banki oferują np. poinformowanie pracodawcy o zmianie rachunku do wypłaty wynagrodzenia. Kilka razy zmieniałem konto, kilka razy bank w moim imieniu wysyłał pismo pracodawcy i za każdym razem, kadry i tak chciały ode mnie osobnego wniosku. Tak samo byłoby w urzędach, bank nie ma żadnego pełnomocnictwa do reprezentowania Twoich spraw w urzędzie więc nie mógłby w Twoim imieniu nic zmienić. I to chyba dobrze, bo
  • Odpowiedz