Wpis z mikrobloga

Niech mnie poprawi ktoś, kto się zna lepiej. W Donbasie front na korzyść Rosjan się przesunął symbolicznie, opór Ukraińców trzyma się tam bardzo dobrze. Ja wiem, że z oczywistych względów mają tam najlepsze pozycje do obrony, zresztą całkiem prawdopodobne, że oni tam walczą bardziej z jednostkami DRL niż z regularną rosyjską armią.

Pytanie: nie jest tak, że Ukraina ma tam za dużo i zbyt dobrych sił w stosunku do reszty kraju? Obrona Mariupola nic nie da jak padnie Kijów, zresztą wezmą ich w okrążenie i tak.
#ukraina #wojna #pytaniedoeksperta #wojsko
  • 4
@JPRW: Być może do końca nie liczyli na pełnoskalową wojnę i rajd pod Kijów, poza tym jednak na wschodzie musieli mieć mocną armię bo chyba tam spodziewali się największego oporu, uznanie republik i chęć ich rozszerzenia do granic z 2014 jeszcze bardziej podkreślało taki możliwy rozwój sytuacji.
@JPRW: kacapy nadal mają przewagę lotniczą, dobrze zauważyłeś atut obrony, co do tego że sam DRL nie jest (kacapy też tam są); no i doniesienia o ataku morskim w okolicach Mariopola. Końca tak na serio nie widać i chyba coraz bardziej prawdopodobny scenariusz narzucania władz na cały kraj