Aktywne Wpisy
ponury_stefan +1180
Jest taka sieć punktów z bubble tea - nazywają się Crazy Bubble. Mają 205 lokali.
https://www.crazybubble.pl/
Pod koniec maja córka namówiła mnie na kupno napoju w ich kieleckim lokalu. Wg menu są dwie pojemności - 0,5 i 0,7 litra. Wzięliśmy ten większy. Coś mi ten kubek nie leżał więc sprawdziłem - do deklarowanego 0,7 litra weszło pod brzeg ~615 ml.
Ponieważ nikt z ww. nie odpisał mi na maila, napisałem pismo do WIH.
https://www.crazybubble.pl/
Pod koniec maja córka namówiła mnie na kupno napoju w ich kieleckim lokalu. Wg menu są dwie pojemności - 0,5 i 0,7 litra. Wzięliśmy ten większy. Coś mi ten kubek nie leżał więc sprawdziłem - do deklarowanego 0,7 litra weszło pod brzeg ~615 ml.
Ponieważ nikt z ww. nie odpisał mi na maila, napisałem pismo do WIH.
ce666e427a +84
Kilka dni temu zdechł mi ptasznik. Była to Lasiodora parahybana/ptasznik olbrzymi. Samica urodzona we wrześniu 2009 roku, w momencie śmierci miała około 14 lat i 9 miesięcy. Wczoraj znalazłem martwe cialo, zdechła przez problemy podczas wylinki. Nie wyszła poprawnie ze starej wylinki i coś jej się stało z odwłokiem. Nie wiem która to była wylinka bo przestałem liczyć w 2011 roku gdy było to już L12.
Żyła dłużej niż niejeden pies.
RIP in Peace 09.2009-06.2024 [*]
W
Żyła dłużej niż niejeden pies.
RIP in Peace 09.2009-06.2024 [*]
W
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Próbuję wyliczyć różnicę między B2B i UOP. Teoretyczne sytuacja na UOP:
- 26 dni urlopu
- kilka dni w roku gratis wolnych od pracodawcy
- przeciętnie na zwolnieniu lekarskim około 10 dni w roku
- wpłaty na ppk
I teraz załóżmy klasyczne na wykopie 15k.
UOP
15k brutto z 70% czasu pracy z autorskimi kosztami uzyskania przychodu daje jakieś 130k rocznie, czyli 10833 miesięcznie. Tu sytuacja jest prosta.
B2B
- 15k brutto odpowiada 18k kosztu pracodawcy i na tyle jest faktura, czyli 181k rocznie na 12% ryczałcie
- zgodnie z założeniami około 40 dni w roku nie pracuje (l4, urlop itp), czyli odliczam dwie miesięczne pensje = 151k, co daje 12.5k miesięcznie
- musze opłacić księgową(~200), ubezpiecznie OC(~250), ubezpieczenie od utraty dochodów(~250), ppk(~350) ~= 1k miesięcznie, co daje 11.5 miesięcznie
Czyli przechodząc na B2B i zakładając mniej więcej taki sam poziom dupochronu co na UOP jestem jakieś 800zł do przodu miesięcznie(i to tylko przez dwa lata, bo mały zus)? Coś tu pokręciłem? Czy tak to wychodzi?
Poza tym koszty autorskie zależą od tego gdzie trafisz.
Jeżeli przechodzisz z UoP na B2B w tej samej firmie, to ryczałt 12% będziesz mógł wybrać dopiero za 2 lata, za to od przyszłego roku będziesz mógł rozliczać się podatkiem liniowym 19%. Do końca roku w którym nastąpiło przejście musisz rozliczyć się na skali podatkowej 17%/32%. Tracisz również "ulgę na start" oraz prawo do małego ZUS.
A przeliczenie z UoP na B2B powinieneś dokonać w taki sposób:
Przykładowo, dla 15k
pewnie nadal czegoś nie łapię, ale chodzi mi o sytuację, kiedy pracodawca mówi "daję Ci 15k na UOP, lub ekwiwalent na b2b, wszystko mi jedno". To co wkleiłeś to jest to dokładnie na czym opierałem swoje rozumowanie - koszty pracodawcy przy UOPie na 15k to 18k, więc to jest to co on mi może zapłacić na B2B, tak? nie?
Czyli wrzucam sobie te 18k w kalkulator tu https://jakipit.pl. Załóżmy, że ten mały ZUS i 12% ryczałt jest możliwy. To daje 180k rocznie, przy 40 dniach w roku niepracujących(urlop, l4) odliczam w zasadzie całe dwie pensje, czyli zostaje jakieś ~150k, tak? To daje 12.5k
Aby to Twoje B2B miało ręce i nogi, musisz do kosztów pracodawcy doliczyć swoje zakładane dni wolne. Tak naprawdę to
@matwes: no właśnie, bo mi się b2b nie spina przy takich warunkach, jak wyżej
@heniuvelkarol: w ten sposób pracodawca próbuje cię wydumać, bo wie że B2B to dużo mniejsze koszty po jego stronie, brak HR, badań okresowych, szkoleń BHP itp, więc prawdziwy ekwiwalent to nie to co pokazuje kalkulator jako koszt pracodawcy.