Wpis z mikrobloga

#programista15k #b2b #dzialalnoscgospodarcza

Próbuję wyliczyć różnicę między B2B i UOP. Teoretyczne sytuacja na UOP:
- 26 dni urlopu
- kilka dni w roku gratis wolnych od pracodawcy
- przeciętnie na zwolnieniu lekarskim około 10 dni w roku
- wpłaty na ppk
I teraz załóżmy klasyczne na wykopie 15k.

UOP
15k brutto z 70% czasu pracy z autorskimi kosztami uzyskania przychodu daje jakieś 130k rocznie, czyli 10833 miesięcznie. Tu sytuacja jest prosta.

B2B
- 15k brutto odpowiada 18k kosztu pracodawcy i na tyle jest faktura, czyli 181k rocznie na 12% ryczałcie
- zgodnie z założeniami około 40 dni w roku nie pracuje (l4, urlop itp), czyli odliczam dwie miesięczne pensje = 151k, co daje 12.5k miesięcznie
- musze opłacić księgową(~200), ubezpiecznie OC(~250), ubezpieczenie od utraty dochodów(~250), ppk(~350) ~= 1k miesięcznie, co daje 11.5 miesięcznie

Czyli przechodząc na B2B i zakładając mniej więcej taki sam poziom dupochronu co na UOP jestem jakieś 800zł do przodu miesięcznie(i to tylko przez dwa lata, bo mały zus)? Coś tu pokręciłem? Czy tak to wychodzi?
  • 13
  • Odpowiedz
@heniuvelkarol: urlopy i chorobowe liczysz w złą stronę, to jest koszt pracodawcy na UoP (płaci za nic) więc o tyle więcej powinieneś wołać na B2B.
Poza tym koszty autorskie zależą od tego gdzie trafisz.
  • Odpowiedz
@heniuvelkarol: 15k brutto UoP odpowiada rocznie 216 483,52 PLN kosztu pracodawcy.

Jeżeli przechodzisz z UoP na B2B w tej samej firmie, to ryczałt 12% będziesz mógł wybrać dopiero za 2 lata, za to od przyszłego roku będziesz mógł rozliczać się podatkiem liniowym 19%. Do końca roku w którym nastąpiło przejście musisz rozliczyć się na skali podatkowej 17%/32%. Tracisz również "ulgę na start" oraz prawo do małego ZUS.

A przeliczenie z UoP na B2B powinieneś dokonać w taki sposób:
Przykładowo, dla 15k
m.....s - @heniuvelkarol: 15k brutto UoP odpowiada rocznie 216 483,52 PLN kosztu prac...

źródło: comment_1645366422Gj7rPe9NBnQBSrEhlBYT8s.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@matwes:

pewnie nadal czegoś nie łapię, ale chodzi mi o sytuację, kiedy pracodawca mówi "daję Ci 15k na UOP, lub ekwiwalent na b2b, wszystko mi jedno". To co wkleiłeś to jest to dokładnie na czym opierałem swoje rozumowanie - koszty pracodawcy przy UOPie na 15k to 18k, więc to jest to co on mi może zapłacić na B2B, tak? nie?
  • Odpowiedz
@heniuvelkarol: najprawdopodobniej on chce Ci dać 18k netto na FV. A za każdy nieprzepracowany dzień po prostu odejmie Ci z tej stawki. Ewentualnie umówicie się na urlop "na gębę" lub co gorsza na piśmie (wtedy ZUS/US może podważyć zapis kontraktu B2B i powiedzieć "hej, przecież to krzyczy 'umowa o pracę', przywracamy go i piszemy nakaz zapłaty zaległych składek i podatków"). Dlatego bezpieczniej jest sobie wliczyć ewentualne urlopy w stawkę godzinową
  • Odpowiedz
@matwes: Umawianie się na gębę, czy cokolwiek na piśmie nie przejdzie. Dlatego chcę mieć wliczone te 40 dni i porównać to do warunków na UOP.

Czyli wrzucam sobie te 18k w kalkulator tu https://jakipit.pl. Załóżmy, że ten mały ZUS i 12% ryczałt jest możliwy. To daje 180k rocznie, przy 40 dniach w roku niepracujących(urlop, l4) odliczam w zasadzie całe dwie pensje, czyli zostaje jakieś ~150k, tak? To daje 12.5k
  • Odpowiedz
@heniuvelkarol: rocznie 137 161 PLN netto na UoP vs 178 790 PLN na ryczałcie przy założeniu 0 kosztów, dużym ZUS oraz że każdy dzień roboczy przepracujesz - miesięcznie jakieś 3,5k PLN więcej na ryczałcie. Odejmij od tego księgową, ubezpieczenie OC czy co tam chcesz i powinieneś mieć koszt na czysto.

Aby to Twoje B2B miało ręce i nogi, musisz do kosztów pracodawcy doliczyć swoje zakładane dni wolne. Tak naprawdę to
  • Odpowiedz
Aby to Twoje B2B miało ręce i nogi, musisz do kosztów pracodawcy doliczyć swoje zakładane dni wolne. Tak naprawdę to firma dla której pracujesz zyskuje (dzięki szybszym i prostszym rozliczeniom) a nie Ty.

@matwes: no właśnie, bo mi się b2b nie spina przy takich warunkach, jak wyżej
  • Odpowiedz
@heniuvelkarol: na B2B masz formalnie większą odpowiedzialność - nie obowiązuje Cię Kodeks Pracy, za wtopy odpowiadasz całym majątkiem, musisz pamiętać o rozliczeniach z ZUS i US - na UoP miesięczne zaliczki na podatek i ZUS robi za Ciebie pracodawca, na B2B tak naprawdę zdejmujesz z niego obowiązek dokonania przelewów i poprawnego wyliczenia. Wyższa kwota na fakturze, wyższa niż roczne koszty pracodawcy powinna być wystarczającym argumentem przy negocjacjach stawki na B2B.
  • Odpowiedz
"daję Ci 15k na UOP, lub ekwiwalent na b2b, wszystko mi jedno".

@heniuvelkarol: w ten sposób pracodawca próbuje cię wydumać, bo wie że B2B to dużo mniejsze koszty po jego stronie, brak HR, badań okresowych, szkoleń BHP itp, więc prawdziwy ekwiwalent to nie to co pokazuje kalkulator jako koszt pracodawcy.
  • Odpowiedz
  • 0
@Djelon znaczy... to jest czysto teoretyczna sytuacja. jedynie rozważam ile więcej to musiałoby być na b2b żeby to się spinało, bo jak już mi potwierdziliście, branie tyle co kosztów pracodawcy jest słabe. w ostatnim czasie słyszałam kilkukrotnie hurrdurr nowy ład, uop zły, trzeba spadać na b2b i stąd moje wyliczenia
  • Odpowiedz