Wpis z mikrobloga

Wtf ... #link4 chce mi przeliczyć OC zamaist przepisać na moje dane z poprzedniego właściciela oraz ew każe dopłacać - albo mi się wydaje albo powinni zwyczajnie zmienić dane skoro już zapłacone.

#samochody #ubezpieczenia
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kiler129: kilka lat temu jeździłem w ten sposób, bez przerejestrowania, przez około pół roku. Później kończyło się oc i dopiero dopełniłem wszystko :) Nie wiem jak byłoby w przypadku stłuczki, obojętnie z czyjej winy. Są teraz pośrednicy ubezpieczeniowi, którzy dają oc dla kilku firm, podejdź zapytaj.
  • Odpowiedz
@kiler129: Po zakupie auta używanego, jako nowego właściciela chroni Cię polisa OC poprzednika ponieważ zgodnie z prawem każdy pojazd musi mieć obowiązkowe ubezpieczenie OC. Jako nowy właściciel masz prawo do wypowiedzenia umowy i wybrania innego ubezpieczyciela. Jeśli zdecydujesz się pozostać przy polisie poprzednika (do czego Cię zachęcamy), to, jak każde towarzystwo ubezpieczeniowe, ponownie skalkulujemy składkę na podstawie danych przedstawionych przez Ciebie jako nowego posiadacza pojazdu uwzględniając m.in. Twoją historię szkodową,
  • Odpowiedz
@Ekspert_Link4: Ok, dzięki za rzeczowe wyjaśnienie. Rozumiem, że jeśli nie minęło ustawowe 30 dni mogę poprosić o rekalkulację i mam po jej przedstawieniu czas na akceptację kalkulacji lub też rozwiązanie umowy?
  • Odpowiedz
@enjoi: Podstawa prawna to Ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych, UFG i PBUK

Art. 32.

1. Posiadacz pojazdu mechanicznego, który przeniósł prawo własności tego pojazdu, jest obowiązany do przekazania posiadaczowi, na którego przeniesiono prawo własności pojazdu, potwierdzenia zawarcia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych oraz do powiadomienia na piśmie zakładu ubezpieczeń, w terminie 14 dni od dnia przeniesienia prawa własności pojazdu, o fakcie przeniesienia prawa własności tego pojazdu i o danych posiadacza, na którego przeniesiono prawo własności
  • Odpowiedz
@kiler129: Teraz można w każdej chwili zwrócić się do LINK4 i poprosić o rekalkulację składki. Trzeba jednak pamiętać, ze składka może być wyższa – wszystko zależy od parametrów ubezpieczeniowych nowego właściciela, np. szkodowości. Jeśli jest wyższa niż poprzedniego właściciela – składka może wzrosnąć. Jeśli będzie niższa – składka spadnie
  • Odpowiedz