Wpis z mikrobloga

694 + 1 = 695

Tytuł: Konklawe
Autor: Robert Harris
Gatunek: kryminał, sensacja, thriller
Ocena: 7/10
ISBN: 9788379859443
Tłumacz: Andrzej Szulc
Wydawnictwo: Albatros
Liczba stron: 336
Szukając książek w klimatach podobnych do tych, których autorem jest Steve Berry natrafiłem na Roberta Harrisa. Po szybkim zapoznaniu się z jego twórczością mój wybór padł na „Konklawe”, akcja tej książki zaczyna się gdy umiera urzędujący papież, „stojący kością w gardle” dla środowisk konserwatywnych w obrębie Kurii. W związku z tym zadanie zorganizowania konklawe spada na kardynała Lomeliego, a w ostatniej chwili przed tym wydarzeniem pojawia się nieoczekiwanie kolejny kardynał, wyniesiony do tej rangi przez papieża w tajemnicy, uprawniony do głosu. Podczas wydarzeń w Kaplicy Sykstyńskiej widzimy, że walka o tron papieski, tak jak w polityce, jest związana z intrygami, spiskami oraz zwalczającymi się wzajemnie stronnictwami, mimo tego są tam osoby próbujące znaleźć natchnienie w Duchu Świętym. Podczas czytania akcja wydaje się bardzo przewidywalna, ale jest to mylne wrażenie, na które sam się złapałem, choć nie ma co oczekiwać rewelacji takich jak u Dana Browna.

#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #kryminalbookmeter #sensacjabookmeter #thrillerbookmeter
Pobierz
źródło: comment_164509797173AqH2AcdPAMzFkX1Xy6E2.jpg
  • 8
Informacje nt. książki z tagu #bookmeter:

Średnia ocena z Wykopu: ★★★★★★★ (7.0 / 10) (1 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-03-01 00:00 tag z historią podsumowań »
W abonamentach: www.legimi.pl
Kategoria książki: kryminał, sensacja i thriller
Gatunek książki: powieść

Jesteś pierwszym recenzentem tej książki tutaj :)

Podobne książki:
1\. Brud (Bartosz Kurek)
2\. Gambit zabójcy (Tony Kent) - najnowsza recenzja usera ali3en ★★★★ (7.0 / 10) - Wpis