Wpis z mikrobloga

• 12
686 + 1 = 687

Tytuł: Żyjąca Góra
Autor: Nan Shepherd
Gatunek: literatura piękna
Ocena: ★★★★★★★★
ISBN: 9788382023510
Tłumacz: Jarosław Skowroński
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Liczba stron: 184
Forma książki: książka
Książka o górach.

Ale jakich górach, górach, które dla autorki są wszystkim, górach Cairngorms, w których odnajduje siebie, w których czuje, że żyje. Książka zaczyna się od przedmowy, która moim zdaniem jest trochę za długa, ma na celu zapoznanie nas z autorką i tym, co za chwilę dostaniemy, ale przy jej czytaniu miałem tylko jedną myśl: dajcie mi w końcu czytać właściwą treść tej książki. Jest to jedyny powód, dla któego ta książka dostaje ode mnie 8/10. Cała reszta to książka na dyszkę.

Świetny klimat, przyroda, ośnieżone szczyty, widoki i to, co dla autorki jest ucieczką do własnego świata, ucieczką w miejsce, w którym czuje się prawdziwie sobą, w którym jej oddech zwalnia, w którym się relaksuje. Miejsce, w którym odnalazła swój drugi dom i szybko, zrozumiała, że podróż w góry to dla niej też podróż w głąb siebie. Chłonie góry wszystkimi zmysłami i też dość dobrze to opisuje, by również czytelnik mógł się wybrać w podróż razem z nią. Sam krajobraz jest też bardzo wciągający, u źródła dwóch rzek, bujnej roślinności, nietopnącnego śniegu.

Bardzo dobrze opisana wycieczka, a właściwie wycieczki górskie, na przestrzeni kilkunastu lat. Czytając aż miało się chęć zabookować bilet do Szkocji i podążyć sladami autorki.

Wpis dodany za pomocą tego skryptu
40/128
#bookmeter #czytajzwykopem #legimi #literaturapieknabookmeter
ali3en - 686 + 1 = 687

Tytuł: Żyjąca Góra
Autor: Nan Shepherd
Gatunek: literatur...

źródło: comment_16450801063almnDdQtOaJztsrsDZQZc.jpg

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz