Wpis z mikrobloga

Jak wyciągnę ciasto z lodówki to wrzucacie je całe do mąki aby się tak nie kleiło? Na yt u Vito widziałem że on właśnie wrzuca do mąki całe ciasto. I teraz pytanie to jakaś specjalna mąka czy coś?
#pizza
  • 7
@Yurakamisa: Jak Ci się ciasto lepi to semolina dodaje dobrego poślizgu i się ciasto nie przykleja do łopaty czy czym tam wrzucasz. A jak wymasterujesz ciasto to na zwykłej mące tez ładnie lata - ale wciąż gorzej niż na semoli. Proponuje przetestować obydwie opcje ( ͡° ͜ʖ ͡°) tylko przy formowaniu trzeba ciasto z nadmiaru maki wytrzepać
@Yurakamisa: semolina/kasza manna. Usypuję ~1cm warstwę na blacie. Wrzucam kulke na nią i posypuje jeszcze z wierzchu, początkowe rozciąganie jest jeszcze na mące, po dwóch obrotach placka idzie na blat gdzie rozciągam i otrzepuję z nadmiaru