Wpis z mikrobloga

Cześć zajawkowicze, może ktoś będzie chętny doradzić.
Szukam dla siebie #rower, który ma mi służyć na wycieczki rzędu 40-100km na pojedyncze, jednodniowe wyjazdy i raz/dwa do roku na kilkudniowe tripy 300-600km. Trasy w mocnej większości po asfalcie/utwardzonej nawierzchni, ale czasami zdarza się konieczność zjechania na jakieś szutry / las/ piach na kilka km.
Rower musi mieć możliwość montowania bagażnika na sakwy, dużo przerzutek, prostą kierownice (baranek i jaskółka odpadają). Wolałabym ze sztywnym widelcem (ale w ostateczności amortyzator może być) i raczej z cieńszymi oponami, tak 32-40. Budżet tak do 3500 / max 4k (jeśli warto dopłacić) bez wyposażenia.
Byłam już przekonana do Treka dual sport 2 z 2021, ale gdy zagłębiłam się w fora eksperckie ( ͡º ͜ʖ͡º) to ludzie wylewają dużo jadu na treki. Ostatnio wypatrzyłam jeszcze Rometa Orkana 6M 2022, i Diamanta 018 (tylko ma strasznie grube opony, trzebaby wymieniać).
#rowery
  • 5
@strudel: Ale rozstrzał. 3 różne typy rowerów podales. To tak jakbyś spytał co kupić seincento, passata czy t4.

Weź poprostu to co Ci sie podoba i jest dostępne. Na kazdym podany dystans zrobisz na luzie.

Aha i zasmuce Cie. Żaden nie bedzie miał dużo przerzutek. maksymalnie 2.
@pstrokatasroka: nikt tam żadnych konkretów nie pisał, tylko ogólniki typu "w tej cenie mogłyby być lepsze podzespoły" albo że inni producenci mają lepsze rowery w tej cenie. Właśnie nie wiem czy istnieje jakiś nieuzasadniony hejt na treka w pewnych środowiskach czy o co chodzi
@strudel:

"w tej cenie mogłyby być lepsze podzespoły"

Za taki tekst bez podania przykładu powinno być więzienie XD

Ale trochę racji mają, obiektywnie rzecz biorąc kupując treka za 3,5k dostaniesz osprzęt z niższej półki niż producentów typu kross, kellys, unibike czy jakieś inne budżetowe marki. Stąd ten "hejt", ale w dalszym ciągu to dobre rowery.

Jak szukasz czegoś podobnego do tego treka to zobacz Unibike Crossfire 2021, tańszy, a tak jak
@strudel: Zobacz Marin DSX. Sztywny wideł, szerokie kapcie, nie pamiętam osprzętu ale na takie amatorskie jeżdżenie to nie szukaj niewiadomo czego. Jak Ci się zużyje i będziesz potrzebował lepszego to wymienisz :-)