Wpis z mikrobloga

Mirki, szukam porady odnośnie wymiany pieca gazowego. Znam paru gazowników, ale im nie ufam. Każdy ciągnie na swoje.
Stan na teraz - 20 letni Vaillant 21kW z otwartą komorą + zewnętrzny zasobnik 80l + pompa cyrkulacyjna. Do ogrzania 140 m2 przez tradycyjne grzejniki. Piec już ma swoje lata i wypada go wymienić na nowy.
I teraz pytanie w co iść. Rozważam dwie opcje:
1. Instalacja 1:1, tylko że kondensat.
2. Instalacja pieca z wbudowanym zasobnikiem typu 20 lub 40 litrów. Patrzyłem akurat na Sauniery.
Minusy zewnętrznego zasobnika znam, ale ogólnie przy 3 osobach nie mamy problemu, że zabraknie wody.
Pytania do tych co w temacie:
- jakie są minusy, plusy rozwiązania z wbudowanym zasobnikiem?
- widziałem jakieś zasobniki warstwowe - to papka marketingowa czy to działa?
- w jaką firmę się ładować żeby mieć spokój z serwisem, częściami itp?
- bonusowe - jakie są realne oszczędności po wymianie na kondensat przy zachowaniu tradycyjnej instalacji z kaloryferami?
Taguję budownictwo, chociaż dom nie jest nowy, ale temat pokrewny.
#ogrzewanie #budownictwo
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jedyny minus to ten na akumulatorze :) - minusow brak, jesli chcesz wymienic zasobnik bo tez ma 20 lat tak jak kociol to ja bym wsadzal jednak rozwiazanie z zasobnikiem tak jak bylo

- widziałem jakieś zasobniki warstwowe - to papka marketingowa czy to działa?

do
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@zajoncpoziomka: miałem ten sam problem, 20 letni viessmann z zasobnikiem 100l,

Wymieniłem na kondensacyjnego buderusa, kocioł modulowany od 2,5 do 49 kW, do wyboru miałem jeszcze bliźniaczego bosha (w sumie to samo tylko w Innym opakowaniu - obie firmy są od siebie zależne)
Po pół roku użytkowania mogę stwierdzić, że oszczędność jest, przy wzrostach cen gazu pierwszy rachunek za 2022 rok jest lekko niższy niż analogiczny za 2021. Grzejników nie
  • Odpowiedz
  • 0
@zajoncpoziomka: tak, dodatkowo zwiększyłem objętość zasobnika CWU do 140l, dzieci rosną, ciepłej wody będzie trzeba dostarczać coraz więcej.
  • Odpowiedz
- w jaką firmę się ładować żeby mieć spokój z serwisem, częściami itp?

taką dla której serwis masz blisko i ma sprawdzone opinie, żebyś nie musiał później miesiąc czekać na serwis

@rajman: akurat mieszkam w takiej okolicy, że serwisów różnych sporo. Nie wiem czy iść dalej w Vaillanta (w sumie 20 lat już chodzi) czy jakiś Buderus czy inny Ariston.
  • Odpowiedz
  • 0
@zajoncpoziomka: tak jak napisał Ci @rajman,
ja osobiście nie zagłębiałem się tak w temat ponieważ uważałem, że przeskok technologiczny (oszczędnościowy) z kotła montowanego w 2000 roku (jako olejowy i kilka lat później przerobiony na gazowy - wystarczyła zmiana palnika bo kocioł był dwupaliwowy) będzie na tyle duży, że nie będę szukał dziury w całym.
Poza tym korzystałem z wiedzy i doświadczenia przyjaciela, który mi to montował i kuzyna
  • Odpowiedz
Poza tym korzystałem z wiedzy i doświadczenia przyjaciela, który mi to montował i kuzyna który mi to sprzedawał. Skoro obaj osobno mówili dokładnie to samo to znaczy, że coś w tym mówieniu jest prawdziwego.

@c3po: No właśnie nie mam nikogo z branży, któremu mógłbym zaufać. Z tych co znam to typowi wciskacze.
  • Odpowiedz

@zajoncpoziomka: Kiedyś sąsiad kupił Ferroli z zasobnikiem i niestety po kilku latach zaczął ten zasobnik przeciekać. Cena zasobnika to wyszła połowa ceny kotła a niestety nie było zamienników. Jakby miał osobno to by kupił u tańszej konkurencji.
  • Odpowiedz
  • 1
@zajoncpoziomka: tak jeszcze sobie pomyślałem, to że nie masz kogo podpytać to jest pół biedy. Ważniejsze, żebyś nie szukał wynalazków, które to niby są sprawdzone. Ja wychodzę z założenia że nie stać mnie na kupno tanich rzeczy więc wybrałem chyba najwyższą wersję z buderusa, po 8 miesiącach jestem mega zadowolony.
  • Odpowiedz
@zajoncpoziomka w skrócie załóż to co twój instalator umie serwisować bo wtedy będzie najmniejsze ryzyko wadliwie wykonanej instalacji oraz w przyszłości to on będzie twoim pierwszym przystankiem podczas awarii zbiornik biwalentny jeśli nie wiesz jakie daje korzyści tzn że go nie potrzebujesz i kup normalny z wężownicą.
  • Odpowiedz