Wpis z mikrobloga

Dom dwukondygnacyjny 170 m2 po podłogach (łącznie z garażem). Wszędzie podłogówka. Miałem w planie założyć piec gazowy jednofunkcyjny z oddzielnym zasobnikiem (minimum 140 l), ale hydraulik twierdzi, że lepszym i wystarczającym wyborem będzie piec dwufunkcyjny (dokładnie Immergas Victrix Zeus 25). Warto pchać się w takie rozwiązanie, czy lepiej zostać przy jednofunkcyjnym?

#hydraulika #budujzwykopem #budowadomu #ogrzewanie
  • 13
@klintoniusz: jednofunkcyjny + woda na prąd - jesli na paliwo stałe polecam peletowy co + cwu ale CWU tylko spięte z CO by oddawał ciepło na bojler gdy grzejesz podłogę - do tego zewnetrzny sterownik pompy z własnym termometrem załatwia sprawę. Moje wyniki za grzanie 80m2 podłogówką 1350 za pellet w sezonie grzewczym z wniesieniem + stałe opłaty za grzanie wody bojlerem 90-130KW miesięcznie...
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@klintoniusz: nie znam tego modelu ale mam dwufunkcyjny Aristona i u mnie na 50m mieszkania trzeba spuścić 5l wody zanim przypłynie ciepła z łazienki do kuchni. I jeszcze nie trzyma temperatury. #!$%@? gówno

Jakbym miał gdzie przykręcić CWU to by już dawno wisiał

A jeśli chodzi o grzanie w kaloryferach to jest ok
@powaznyczlowiek: To ile wody musi przepłynąć zanim będzie ciepła w krainie jest związane z dwiema rzeczami. Jedna to piec, który musi nagrzać wodę, ale to dzieje się dość szybko, dwa to dystans do pokonania (a zatem ile wody ochłodzenie jest w rurach). Pierwszy problem rozwiązuje zasobnik wody, drugi cyrkulacja.
@klintoniusz: weź piec jednofunkcyjny plus zbiornik z dwiema wężownicami (będziesz mógł potem dołożyć dolary na dach i latem grzać wodę prawie
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@klintoniusz: jak będziesz wszystko robił po tańości to i tak będzie więcej. Za sam stan surowy murarz weźmie z 80k. A uwierz mi po tańości nie będziesz chciał robić bo są rzeczy na których nie warto oszczędzać.
@klintoniusz: już widzę grono "ekspertów" się wypowiedziało, co jak im piszesz ze masz gaz to ci ładują pellet z buforem, ehh.

Mam kilkanaście instalacji w podobnych domach z kotłami z wbudowanym zasobnikiem. Podstawowe pytanie, masz cyrkulacje zaplanowana w budynku? Jeśli tak to ile łazienek i ile osób będzie mieszkać. Jak odpiszesz na powyższe to Ci powiem czy piec z wbudowanym zasobnikiem starczy - wydajność 720l/h czy potrzeba Ci 140L które da
@klintoniusz od siebie tylko dodam, że niezależnie w ktore rozwiązanie pójdziesz, zwróć uwagę jak nisko może zejść z mocą kocioł (zwłaszcza dwufukcyjny). Jak zejdzie z mocą w okolice 3-3,5kw to będziesz zadowolony, bo nie będzie taktował przy ogrzewaniu, jak temperatura zewnetrzna bedzie w okolicach 0 st.C
@klintoniusz: no to przy dwóch łazienkach w zasadzie nie ma większej różnicy co wybierzesz, zadecydował bym portfelem - wydajność ciepłej wody będziesz miał niemal identyczną, na korzyść przy korzystaniu jednocześnie z dwóch punktów poboru jest zasobnik, kocioł z wbudowanym zasobnikiem będzie szerszy, ale pod spodem zostanie trochę miejsca, kocioł z zasobnikiem zajmie trochę więcej ale będzie tańszy