Wpis z mikrobloga

Tak się zastanawiam, czy to w ogóle wyczerpuje definicje losowości ;d Losowa liczba całkowita z przedziału od 1 do 20.

Math.trunc(Math.random() * 20) + 1
Baza jest losowa, ale funkcja zaokrąglenia już nie. Od dawna się zresztą zastanawiam, na ile w ogóle komputery są de facto w stanie "losować", bo co to w ogóle znaczy? Na czym się opierają, na zegarze procesora? Ale pomijam już to, jak dla mnie takie losowanie liczby całkowitej jest tak średnio losowe, tak mi mówi intuicja. Ale mogę sie mylić ¯\_(ツ)_/¯
#programowanie #programista15k #javascript #webdev
  • 11
  • Odpowiedz
Od dawna się zresztą zastanawiam, na ile w ogóle komputery są de facto w stanie "losować", bo co to w ogóle znaczy

@tamagotchi: no właśnie nic. Komputery to algorytmy, "losowanie" liczb to wykonywanie pewnej operacji na jakichś danych wejściowych i potem rezultat przekazujemy jako kolejne dane wejściowe. Przy odpowiedniej charakterystyce wypluwanych liczb wykonując taką funkcję n razy uzyskujemy wrażenie losowości, ale nawet jeśli generator będzie generować liczby z podanego zakresu równomiernie,
  • Odpowiedz
@penguin: co do ruchów myszki to szyfrowałem dyski VeraCryptem i tam też to było wymagane i ponoć im więcej, tym lepiej ;d

edit: a, toć o tym piszesz, VC to następca TC ;d
  • Odpowiedz