Wpis z mikrobloga

No to kolejny raz - piana PUR czy wełna? Dach 230m, koperta, dość skomplikowany. Papa + pełne deskowanie, bez membrany. Można pryskać prosto na deski?
#budujzwykopem
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@c1nu: ja osobiście wybrałem pianę. Na ten moment jestem zadowony. Trzyma ciepło elegancko. Mam nadzieję, że tak samo będzie izolować od upałów latem.
  • Odpowiedz
  • 0
@c1nu: dach cały był deskowany. Na deski jakiś rodzaj membrany dopiero ale od zewnątrz. Minął prawie rok od zakończenia dachu u mnie, więc technicznych detali nie pamiętam.

Generalnie z jakości i ceny jestem zadowolony. Do wyboru miałem pianę polskiej firmy z gwarancją na 15-20 lat i soudal z gwarancją na czas użytkowania budynku
Różnica 700 PLN więc no brainer. Dach 164m2 wyszedł poniżej 10k. Robota trwała dwie dniówki i dom
  • Odpowiedz
  • 0
@c1nu: tak, przedstawiciel techniczny sprawdzał higrometrem drewno. Ja miałem sezonowane. Wszystko poszło bezpośrednio na deski i belki.
  • Odpowiedz
  • 0
@jarezz: mocny deszcz stukający o dach albo odgłosy typu jadące auta na zewnątrz?

Pytam bo sam planuje pir nakrokwowo i zastanawiam się o ile gorzej jest niż wełna.
  • Odpowiedz
  • 0
@c1nu: samochodów nie ma bo to koniec miasta na dzień dzisiejszy. Mocny deszcz nie wypowiem się bo dom się wykańcza jeszcze. Byłem kilka razy podczas normalnego deszczu nie słychać. Mam dachówkę betonową, membranę, deskowanie, pianę no i sufity podwieszane.
  • Odpowiedz
@c1nu: thermano + wełna.
Długo się biłem z tym co Ty i ostatecznie zdecydowałem się na płyty - świetnie izolują. Mimo ostrych mrozów na poddaszu miałem naprawdę dobrze utrzymana temperaturę, nawet tynkarze byli zachwyceni.
Mierzy krokwie daje 15cm wełny skalnej, zamykam płyta G-K i powinno być dobrze zaizolowane akustycznie i termicznie.
  • Odpowiedz