Aktywne Wpisy
Van-der-Ledre +56
czy widząc to co się dzieje na świecie zastanawialiście się nad przejściem na islam? Widzicie jeszcze jakąś szansę na poprawę sytuacji dla przeciętnego Europejczyka czy już raczej it's over? A jeśli over to jak cope'ować?
#revoltagainsthemodernworld #islam
#revoltagainsthemodernworld #islam
Tytuł:
Joseph Conrad i narodziny globalnego świata
Autor:
Maya Jasanoff
Gatunek:
biografia, autobiografia, pamiętnik
Ocena:
7/10
ISBN:
9788379769742
Tłumacz:
Krzysztof Cieślik, Maciej Miłkowski
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Poznańskie
Liczba stron:
392
Pozycja bardzo nierówna. Najgorzej na pewno wypada początek oraz koniec książki, gdzie autorka daje popis niebywałej ignorancji w kwestiach polskich i jednocześnie przedstawia swoje poglądy w sprawach społecznych. Charakteryzuje się o tym, że autorka jako pół-Żydówka i pół-Azjatka widzi w Conradzie rasistę, antysemitę i mizogina. Jest to dość typowy błąd patrzenia na epokę i oceniania postaci żyjących wówczas przez pryzmat własnych poglądów i norm etycznych. Na szczęście autorka nie forsuje swoich upodobań na siłę, dzięki czemu lektura jest dość dobra. W zasadzie mamy w książce mieszaninę kilku kwestii. Z jednej strony jest to biografia Josepha Conrada, dość zgrabna, chociaż jak już wspomniałem autorka spłyca dość mocno pewne kwestie. Poznajemy jak młodość Josepha Conrada, jego liczne wyjazdy do Azji, Afryki, Ameryki, życie rodzinne. Z drugiej strony mamy też analizę literacką niektórych dzieł Conrada jak "Nostromo", "Lord Jim", "Tajny agent", co w sumie jest dobrym pomysłem, aczkolwiek mam wrażenie, że te opisy są rozwleczone do kilkunastu stron i gdyby ktoś chciał sięgnąć teraz po te lektury, to w zasadzie zna już całą fabułę. Trzecim elementem jest oczywiście kolonializm. Joseph Conrad pływał na brytyjskich statkach, był w różnych miejscach, co oczywiście jest przyczynkiem do pochylenia się nad kolonializmem. Autorka pokazuje co działo się w Kongo (mocna inspiracja "Duchem Króla Leopolda"), Azji czy Panamie. Całość jest całkiem znośna, po lekturze obrzydliwej przemowy Annie Proulx i początkowych stron spodziewałem się czegoś gorszego, ale produkt okazał się całkiem przyzwoity.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #ksiazki #biografiabookmeter #autobiografiabookmeter #pamietnikbookmeter
Średnia ocena z Wykopu: ★★★★★★★☆☆☆ (7.0 / 10) (1 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-03-01 00:00 tag z historią podsumowań »
W abonamentach: www.legimi.pl
Kategoria książki: reportaż, literatura faktu, prasa
Liczba stron książki: 558
Gatunek książki: biografia
Jesteś pierwszym recenzentem tej książki tutaj :)
Podobne książki:
1\. Kapuściński non-fiction (Artur Domosławski) - najnowsza recenzja usera Dziadekmietek ★★★★☆ (7.0 / 10) - Wpis