Aktywne Wpisy
assninja +410
Oho grubasy znowu coś stękają że im za ciepło xD
Lato to same zalety:
- mniejsze rachunki za ogrzewanie
- dłuższy dzień, dłużej jest jasno
Lato to same zalety:
- mniejsze rachunki za ogrzewanie
- dłuższy dzień, dłużej jest jasno
‼Uwaga Bardzo Pilne Zaginęła Daria Gąsiorek , 16 lat‼
#morag #warminskomazurskie #gdansk #gdynia #sopot #trojmiasto #pomorskie #calapolska
❗️❌Bardzo wszystkich prosimy o maksymalną ilość udostępnień postu , istnieje realne prawdopodobieństwo , że zdrowie lub życie zaginionej może być zagrożone - jak przypuszczają bliscy zaginionej biorąc pod uwagę fakt , że ostatnie połączenie telefoniczne (przez Kamerkę) z Darią zakończyło się tym , że ktoś wyrwał jej telefon z ręki nastolatka może aktualnie być aktualnie przetrzymywana wbrew własnej woli oraz może być odurzana narkotykami❗️❌
⚠️Dari
#morag #warminskomazurskie #gdansk #gdynia #sopot #trojmiasto #pomorskie #calapolska
❗️❌Bardzo wszystkich prosimy o maksymalną ilość udostępnień postu , istnieje realne prawdopodobieństwo , że zdrowie lub życie zaginionej może być zagrożone - jak przypuszczają bliscy zaginionej biorąc pod uwagę fakt , że ostatnie połączenie telefoniczne (przez Kamerkę) z Darią zakończyło się tym , że ktoś wyrwał jej telefon z ręki nastolatka może aktualnie być aktualnie przetrzymywana wbrew własnej woli oraz może być odurzana narkotykami❗️❌
⚠️Dari
1. Gdybym mógł cofnąć czas to pierwszy stałbym w kolejce po stałe procenty żeby mieć na 5 lat spokój, ale teraz jedyne co mogę zrobić to spróbować Wam (i pewnie ponownie sobie) wytłumaczyć dlaczego wtedy wybrałem tak a nie inaczej.
2. Uważam się za człowieka przyzwoicie wykształconego i w miarę oczytanego, świadomego przede wszystkim braku wiedzy w wielu dziedzinach. Przed wzięciem kredytu poczytałem, popytałem, ogólnie na tyle ile mogłem się po prostu douczyłem. Na pewno nie jestem jak z mema - my nie czytali, podpisali i co teraz?
3. Korzystałem z usług dwóch różnych doradców kredytowych, w tym jednym z polecenia. Jak myślicie, ile razy zaproponowali chociaż rozważenie stałego oprocentowania? Zero. Jak sam zacząłem ten temat, to byłem dość szybko gaszony przez ludzi z wieloletnim doświadczeniem - taki był wtedy klimat.
4. Bank ma chyba obowiązek przedstawić symulację dla wyższego WIBORu - pokazali dla kilku i kolejno dla 16% (rata z 1650 na 8000 zł, wtedy wydawało się to całkowitą abstrakcją). Przy podpisywaniu umowy było pytanie czy zdaję sobie sprawę, ze stopy mogą wzrosnąć, po krótkiej rozmowie sama Pani przyznała, że na pewno wzrosną, ale raczej dopiero za jakiś czas i pewnie nie jakoś znacznie. Pamiętacie jakie były wtedy przewidywania analityków?
5. O Panu Glapińskim można by się dużo rozpisać, myślę, że wszyscy wiedzą co dokładnie mówił przed październikiem ub. r. - m.in. brak wzrostu stóp do końca jego kadencji (czerwiec 2022) i w zasadzie wyśmiewanie takich pomysłów.
6. To komu zwykły człowiek ma ufać w tym kraju? Prezes NBP mówi jedno, analitycy wszystkich dużych instytucji też byli w zasadzie zgodni i dopiero teraz widać jak bardzo się mylili. Wiem, że chwile później się zmieniła znacznie sytuacja, ale jednak przekaz był na tamten moment jasny i klarowny - nie będzie podwyżki stóp.
7. NBP jest teoretycznie niezależne od władzy, ale koń jaki jest każdy widzi. Dochodził aspekt polityczny, tzn. ostatnie czego chce parta będąca u władzy, żeby przed wyborami wywalić raty kredytów znacząco do góry (tak, w grupie kredyciarzy są też zwolennicy PiSu). Byliśmy w sumie świeżo po zapowiedziach Nowego Ładu, gdzie mieli dotować wkłady własne dla "biednych" rodzin, więc wywalenie stóp bardzo do góry to jednoczenie podkopywanie własnego sztandarowego programu.
8. Co więc robię? Liczę i zakładam:
a) zmienne oprocentowanie: 2,3, stałe wtedy około: 3,8-4% (obie wartości podane z marżą banku).
b) żeby te wartości się zrównały, WIBOR musiałby pójść od razu o 1,5-1,7% do góry i utrzymać przez całe 5 lat.
c) jeśli nie podwyższą stóp od razu lub podwyższą je o mniej to mogą je proporcjonalnie później podnieść trochę wyżej, a nadal sumarycznie kredyt na zmiennych wyjdzie porównywalnie lub nawet lepiej w stosunku do tego ze stałym oprocentowaniem.
d) znowu przykład, jeśli stopy nie poszłyby do końca kadencji Glapińskiego (jak zapowiadał), czyli przez rok od wzięcia kredytu, to przez kolejne 4 lata musiałby być na poziomie ~2% (czyli porównywanie jak w 2015r.). I tak dalej...
9. Możecie się śmiać, ale zakładałem wtedy, że aż tak złej sytuacji nie ma. Inflacja wywaliła z wielu powodów, m.in. tych zewnętrznych, chociaż wiem, że to całe rozdawnictwo przyczyniło się pewnie w równym, jak nie większym stopniu. Sorry, ale ja na tę władzę nie głosowałem.
10. Zakładając, że stopy dojdą do max 4-5% (być może to złudne...), i WIBOR 3/6M też się ustabilizuje na tym poziomie (teraz jest rozjazd bo banki nadal przewidują wzrost stóp, ale z czasem się to wyrówna), to nadal będzie "tylko" 2-3% różnicy w stosunku do stałego oprocentowania, które mogłem wtedy wziąć. Dużo czy mało? Wiadomo, że szkoda każdej złotówki, ale jak na obecną panikę jakoś te wartości mnie nie przerażają.
11. Tak naprawdę, opłacalność kredytów porównamy dopiero po pełnych 5 latach. To, że teraz stopy wywaliły, nie znaczy, że za jakiś czas nie spadną (a niech to będzie nawet za 2-3 lata). Co prawda nie przewiduję, żeby spadły na tyle, żeby w okresie 5 letnim mój kredyt się bardziej opłacał, ale dopiero wtedy porównamy jak duży był rozjazd.
12. Może taki trochę banał na koniec, ale pamiętajcie, że nic nie jest czarno białe i tak oczywiste jak niektórzy próbują sobie wmówić. Nikt nie ma 100% pewności jak gospodarka będzie wyglądać za x lat.
13. Są wszystkie punkty ( ͡° ͜ʖ ͡°).
#kredythipoteczny
Wszystko co napisałeś to prawda, Sęk w tym, że to dokształcanie się chyba nie poszło za dobrze, skoro umknęło Ci drukowanie pieniędzy na skalę niespotykaną od kilkudziesięciu lat i rozgrzany do czerwoności rynek nieruchomości. Efektem tych dwóch czynników może być tylko inflacja i podniesienie stóp
Natomiast powiedzmy że powyższe mogło ci umknąć, serio nie mam o to pretensji. Za
Co do programu, myślę, że ludzie i tak będą w to iśc. Start jest jakoś w maju lub w czerwcu (nie pamiętam dokładnie kiedy). Możliwość wzięcia kredytu bez konieczności oddania wkładu własnego na jego starcie jest bardzo zachęcająca, sam się zastanawiam nad tym rozwiązaniem bo ciężko jest odłożyć wynajmując już mieszkanie
Dodatkowo zapewnienia prezesa banku jeszcze w sierpniu, ze podwyzka stóp bylaby szkolnym bledem. Mało?
Dodatkowo, USA inflacja 7% stopy - 0,5%
Estonia 12% - stopy 0%, Litwa 11% - stopy 0%, Anglia 5,4% -stopy 0,5%
Chciałbym mieć inny wybór, ale nie mam.
@kaaban: stale oprocentowanie na 5 lat tez malo znaczy. Na 10 byloby warte rozwazenia, bo bodajze w 12 srednio w polsce splacana jest hipoteka, 5 to nadal żart. I tak jak napisal op, za 5 lat dopiero bedzie wiadomo kto mial rację.
@kaaban: stale oprocentowanie na 5 lat tez malo znaczy. Na 10 byloby warte rozwazenia, bo bodajze w 12 srednio w polsce splacana jest hipoteka, 5 to nadal żart. I tak jak napisal op, za 5 lat dopiero bedzie wiadomo kto mial rację.
@fortySeven: Ale przez 5 lat spłacisz część kapitału i nawet przejście na zmienna nie
Z ciekawości,
Jest on oparty o transakcje zabepieczone REPO, na dzis takie pozyczki miedzy instytucjami finansowymi na okres 12msc oprocentowane są w okolicach 1%.
Libor zostal zastapiony na podobnie wyliczany wskaznik.