Wpis z mikrobloga

Jak właściwie Polska radziła sobie z Ukrainą za czasów, kiedy jeszcze rządzona była przez prorosyjskich prezydentów? Czy dawało się z nimi dogadać, czy były same kłótnie? Czy stacjonowały wtedy przy granicy z Polską wojska ukraińskie?

#ukraina
  • 3
@cybher2: Było dwóch takich których można nazwać prorosyjskich Kuczma i Janukowycz, a pomiędzy nimi proruropejski Juszczenko, więc za bardzo nic antypolskiego nie zdążyło tam się rozwinąć.
Kuczma miał dobre kontakty z Kwaśniewskim razem byli komunistami, dopiero pod koniec kadencji zwrócił się bardziej do Rosji i odpuścił członkostwa w nato itp.
Kadencja Janukowycza, to nasze i ich przygotowania do Euro, więc też nie było źle.. Z Ukrainą mamy wspólną brygadę wojskową około
@BigGuy: Właśnie jego trudniej mi było sklasyfikować do której grupy dać i każdy z nas inaczej oceni, ale wydaje mi się że pod koniec zwrócił się bardziej do Rosji, i te jego zaniechanie do wstąpienia do tych ŕóżnych zachodnich organizacji sporo kosztował Ukrainę z srugiej strony był w dobrych relacjach z Tymoszenko lub przez pewien czas czyli prozachodnio.
Zapomniałem jeszcze o Krawczuku pierwszym prezydencie, no ale i nim mało się mówi