Wpis z mikrobloga

Ludzie na OLX nie przestaną mnie zaskakiwać...

Chcę sprzedać praktycznie drona. Kupiony jako używka, ale okazał się być praktycznie nowy. Baterie 0 cykli. Cena takiego pakietu jak mój zaczyna się w okolicach 4600-4700zł w sklepach. Ale że mi się udało go okazyjnie kupić - chcę sprzedać za 3500zł. I nie ma dnia, żeby na OLX nie dostać wiadomości 'kupię za 2000', 'kupię za 2500'. Wczoraj wiele mówiąca wiadomość '2800?'. Dla żartu odpisałem (zazwyczaj zostawiam takie wiadomości bez odpowiedzi), że ok, pod warunkiem że mowa o samym dronie, bez dodatków (a że moja wersja to 'FMC', w pakiecie są 2 dodatkowe baterie, każda wartości ok. 500zł, torba, hub do ładowania baterii, filtry itp. Łącznie cena dodatków na wolnym rynku to jakieś 1300zł). Koleś odpisał, ze za tą cenę że bez dodatków, ale z 2 bateriami.. Przejrzałem oferty na olx i jest jeden jedyny dron za 2500, bez żadnych dodatków, bez jakichkolwiek informacji o stanie baterii (u mnie baterie nówki!). Kolejne - okolice 3000zł z jedną baterią, bez dodatków, też używany. No to mu odpisałem, że za 2800 to wyłącznie sam dron z jedną baterią, bez dodatków, a ten obrażony, że taki zestaw kupi dużo taniej :-) No to życzyłem mu tylko powodzenia i poprosiłem żeby przesłał tą ofertę gdzie to samo w takim samym stanie jest dużo taniej, chętnie obejrzę ofertę. Niestety nie przysłął :-)

Naprawdę nie wiem czego ludzie oczekują. Sprzedaję sprzęt, który ma gwarancję, mam fakturę zakupową, jest praktycznie nowy, o 1200zł taniej od cen sklepowych, to jeszcze wybrzydzają ;-)

#olx #januszeolx #sprzedam
  • 57
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@husky83: Ludzie to ludzie. Tak to działa. Tak jak ktoś napisał - wystaw 200 zł taniej, niż nowy. Ktoś starguje jeszcze 500-800 i będzie szczęśliwy, że okazję wyrwał, a Ty dostaniesz tyle, ile teraz wyjściowo.
  • Odpowiedz
@husky83: sprzedaje dużo rzeczy na olx i powiem Ci ze rzeczy używane są tyle warte co jest w stanie zapłacić kupujący, na początku też nie sprzedawałem bo dawali mi za mało, po czasie sprzęt staniał a ja go mogłem już tylko taniej sprzedać, teraz jak ktoś proponuję cenę, ja negocjuje na trochę większą i sprzedaje bo to zawsze kasa w ręku a nie sprzęt na półce.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Just_Doesnt_Know: już dawno tak zacząłem robić... Wszyscy po prostu MUSZA sie targować... Choćby o 5 zl, żeby wyszło na ich...

Targować się muszę, bo się uduszę...

Od czasu, kiedy zacząłem dawać ceny zawyżone,to i ja szczęśliwy,bo sprzedałem drożej, reszta też,bo coś wynegocjowała
  • Odpowiedz
@husky83 moim zdaniem największym rakiem są olxowi wujkowie dobra rada (chociaż trafili się ostatnio na allegro). Ktoś marnuje swój czas, żeby podlinkować inną ofertę i "z dobrego serduszka" pisze, że będzie dobrze, jak pójdzie za 1000. Nawet nie są zainteresowani zakupem, jedno wielkie wtf.
  • Odpowiedz
@husky83: widze, że Pan nowy na OLX. Zawsze dawaj większą cene niż realnie chciałbyś otrzymać ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Kiedyś wystawiłem drona za 400 to targowali do 350. To zmieniłem cene na 500 i za 450 poszedł XD
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Gwarancja do końca roku + dowód zakupu jest ;-) Cóż, życie pisze różne scenariusze.

@husky83: To tak średnio to nowe gdzie w nowym masz dwa lata. Roczny sprzęt sprzedajesz jako nowy i jeszcze doliczasz koszt dodatków których samych byś w tej kwocie nie sprzedał.

Standardowy obraz p0laczka-sprzedawcy na OLX. Każdy tam wystawia nówki które jednak są wyjęte z kartonu a paragony mają rok.
Oczywiście, wielki pan się dziwi czemu nikt
  • Odpowiedz
To tak średnio to nowe gdzie w nowym masz dwa lata.

@m0rgi: owszem, za 1200 więcej. Czyli do tego za ile ja mam wystawiony trzeba dołożyć 35%. Za 300zł na rok (około, nie pamiętam dokładnej ceny) wykupujesz Care, który gwarantuje naprawę / wymianę drona nawet jak z własnej winy go rozbijesz. Dodam, że raczej większość osób go wykupuje, bo w dronach nic się raczej nie psuje samo, a od upadków, których gwarancja nie obejmuje.

Roczny sprzęt sprzedajesz jako nowy

W opisie jest wszystko co powinno być. Stan określony jako używany, a w opisie info o bateriach
  • Odpowiedz