Wpis z mikrobloga

Ogólnie to jestem debilem, także pytanie będzie równie debilne.

Story: Otóż w laptopie mam tylko 2 wyjścia na USB (bieda), więc do jednego portu cały czas używałem HUB'a pasywnego, no i były takie sytuacje, że mi się rozłączały urządzenia czy coś itd. Jednak było to do przeżycia, ale ostatnimi czasy (tak od 2 dni) kompletnie nie da się go używać, myszka się freezuje i potem nadrabia dystans, w słuchawkach cały czas słychać dźwięk odłączania i podłączania USB przy tym, no i oczywiście klawiatura wtedy nie odpowiada. Pod HUB'a podłączone są właśnie te urządzenia: słuchawki, myszka i klawiatura.

Po podłączeniu do danego portu np. samej myszki to wszystko śmiga. Próbowałem aktualizować sterowniki do masowego urządzenia itd. również, bawiłem się ustawieniami urządzeń żeby system ich nie odłączał w celu oszczędzania energii także.

Czy istnieje możliwość, że po prostu jeden port jest za słaby na zasilenie tylu urządzeń? Bo myślałem też nad zakupem HUB'a aktywnego, jeśli się tak okaże.

#pomockomputerowa #komputery #windows10
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@GlodnaCykada: Port USB - oczywiscie nie napisałeś jaki to rodzaj, w jakim laptopie byśmy i my mogli sobie sprawdzić itp.

No ale dajmy na to, że to jest USB 3.1 - te ma zasilanie 5V, ale to nie napięciem powinieneś się interesować, tylko prądem jaki te jest w stanie dostarczyć.
Dostarcza ono do 900mA.

Oczywiście też nie podałeś modelu tych myszek, słuchawek, czy czego
  • Odpowiedz
@maniek50005: Już dostarczam więcej informacji na ile tylko potrafię, jako, że się nie znam to dlatego tego nie zrobiłem wcześniej.

Laptop to Lenovo Ideapad 330-15 i5-8300H/12GB/1TB HDD+ 240GB SSD, karta GTX1050
Port USB 3.2 gen.1
Model myszki to Logitech G102 Prodigy (tabliczka znamionowa to jeśli chodzi o to co jest pod myszką podsyłam w zdjęciu)
Klawiatury modelu niestety nie jestem w stanie wskazać, bo dostałem ją wiele, wiele lat temu w prezencie
GlodnaCykada - @maniek50005: Już dostarczam więcej informacji na ile tylko potrafię, ...

źródło: comment_1643644077Df2tfYL3FuMjyfAPQe0Mov.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@GlodnaCykada: Port USB w tej wersji - 5V i 900mA.

Ta myszka, no nie wiem, może nowsze modele tak mają, ja mam jakiegoś 4techa za 15 zł kupioną 10 lat temu i działa;D

Moja myszka wymaga 100mA i tak też myślałem, że raczej myszki nie są jakieś prądożerne - no ale na powyższym obrazku widzimy jakiej mocy ona potrzebuje.
To
  • Odpowiedz
@maniek50005: HUB nie posiada żadnej diody, więc to minimalizuje jego zużycie.

Na klawiaturze niestety nie ma nic, ani tabliczki, ani modelu - jedynie można się dowiedzieć, że spełnia ona punkt 15 zasad FCC.

Słuchawki również informują jedynie o tym - co jest na opakowaniu i ich stronie, bo przetrząsnąłem całe pudełko.

Prawdopodobnie skorzystam z rozwiązania 2 HUBów lub 1 aktywny + 1 pasywny, bardzo dziękuję za podpowiedź i przepraszam za
  • Odpowiedz