Wpis z mikrobloga

• 243
Tak sobie w ogóle myślę, że kiedyś Michał, Elfik czy inni modzi brali udział w "życiu" Wykopu. Od jakiegoś s czasu w ogóle nie widzę ich aktywności, w ogóle nie dają znać co się dzieje na bieżąco, nie odpowiadają na jakieś pytania czy jak są problemy z serwisem... Zostawili go sobie tak jak jest, zapowiadane aktualizacje już nawet nie są zapowiadane. Szkoda, zupełnie padli ofiarą monopolu. Swojego monopolu.
#przemyslenia #wykop
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 94
@Trollunio: @Lune: @Lune: @zukpomocnikkucharza: a to nie było tak, że kilku gości założyło Wykop (Białek, Kiner i ten trzeci, który był pierwszy o którym nikt teraz nie pamięta), potem dołączyło kilka osób/kolegów/koleżanek (w tym Elfik) no i to był ich serwis. Coś tam na nim zarabiali, chcieli rozwijać, dbali (jak to wychodziło, tagi, moderacja itd. to różnie było, ale były chęci). Ale potem sprzedali
  • Odpowiedz
@Trollunio Jeszcze kilka lat temu pamiętam wykopparty, różne akcje jak nagrody za wysłanie pocztówki do siedziby wykopu, specjalne odznaczenia, śmieszkowe funkcje dodawane na prima aprilis, ciągłe usprawnienia itp. Od jakiegoś czasu ten portal wydaje się kompletnie porzucony, ewidentnie Białek ma wykop w dupie
  • Odpowiedz
  • 15
@mk321
@wyindywidualizowanyentuzjasta Wszystko dokładnie tak. Pamiętam, że było jakieś przejęcie Wykopu przez Allegro. Tak naprawdę, nie ma dla mnie większego znaczenia kto jest właścicielem. Wg mnie opierdziel należy się obecnym władzom Wykopu, a czy oni coś z tym zrobią czy nie, to ich (i ewentualnych przełożonych) sprawa. Ale szkoda, klimat się zesrał i tylko dzięki czarnolisto i hashtagom jeszzcze tutaj jestem.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 20
@Trollunio: tak, kupiło Allegro, potem sprzedało i kupiła firma, która jest właścicielem Allegro. Także ktoś wysoko postawiony ma władzę.

Jeśli skład osobowy się nie zmienił, a obecnie nic nie robią to raczej to nie jest wina tych osób. Podejrzewam że:
- Nawet jak chcą coś robić, to zarząd im zakazuje. Mają inne plany lub kasa w Excelu się zgadza i mówią, żeby nie ruszać, bo będzie gorzej.
- Jak to było ich, to jak dbali, to zarabiali na tym więcej lub mieli łatwiejszą pracę na później. A teraz jak są pracownikami to nie chcą swojego wolnego czasu poświęcać, bo wypracowany zysk i tak zgarnie właściciel. Robią tylko to co muszą (za co mają płacone). Nawet jak zgłoszą wyżej, że coś potrzeba, to zarząd nie godzi się na dodatkowe wydatki (patrz wyżej), a za darmo robić nie będą, bo nic z tego mieć nie będą (patrz wcześniej).
- Oczywiście może też być tak, że po tylu latach im się już się chce. Ale zbiegło to się w czasie z wykupieniem i nagle wszystkim osobom, także to raczej nie wina tych
  • Odpowiedz
  • 23
@mk321 Absolutnie się nie dziwię, że sprzedali udany produkt. Głupi by nie sprzedał. Dziwi mnie brak aktywności. Chociaż trzeba przyznać, że Wykop ma taką społeczność, że jak widać, masa gnoju się tutaj dzieje, a Wykop dalej ma się świetnie. Więc może mają dobrą taktykę i czerpią z niej ile się da. Ja po prostu czuję niesmak, bo odbierałem Wykop jako takie fajne miejsce z kontaktem z moderacją, a to się zmieniło.
  • Odpowiedz
@Trollunio: wykop nie ma się świetnie, widać coraz mniejszy ruch (na główną trafiają znaleziska wykopane przez 70 osób a niedawno jeszcze potrzeba było koło setki), coraz gorsze treści i chyba coraz mniej nowych użytkowników. Mam wrażenie że strona jest w fazie schyłkowej i ludzie którzy rządzą tym cyrkiem już to dostrzegli i mają na to wywalone xD
  • Odpowiedz
@mk321 @Trollunio Białek nie był założycielem wykopu. Ludzie tak o nim mówią bo jest tu dlugo ale przyszedł później jako spec od marketingu. Nie miał nic wspólnego z założeniem wykopu i żaden z założycieli nie ma obecnie nic wspolnego z wykopem.
Obecnie jest w zarządzie wykopu razem z synem typa który był pierwszym inwestorem w Wykop. (stary dał młodemu wykop chyba żeby sobie prowadzenie biznesu poćwiczył) Obaj mają jescze jakaś
  • Odpowiedz
@thewickerman88: To nie jest tak, że mają gdzieś.

Po prostu inwestor, który to kupił uznał (słusznie), że ten projekt nie rokuje na zwiększenie wartości inwestycji w przyszłości - tak działają fundusze inwestycyjne - tak naprawdę w dupie mają to co produkt robi, interesuje ich to czy będzie go można sprzedać za więcej w przyszłości.
Pod tym względem wykop był raczej dla nich nieudaną inwestycją.

W związku z tym wykop jest
  • Odpowiedz
ak sobie w ogóle myślę, że kiedyś Michał, Elfik czy inni modzi brali udział w "życiu" Wykopu. Od jakiegoś s czasu w ogóle nie widzę ich aktywności, w ogóle nie dają znać co się dzieje na bieżąco, nie odpowiadają na jakieś pytania czy jak są problemy z serwisem...

@Trollunio: a dziwisz im się? Bo ja wcale.
Gdyby tu, w tej dyskusji dajmy na to z nagła pojawiła się Elfik, z
  • Odpowiedz
@mk321: @Trollunio: @throwaway2137: dlatego trochę dziwię się, że nie pojawia się alternatywa, bo przy takim stężeniu wewnętrznej krytyki wykopu, wykopowicze to praktycznie darmowa baza userów, którzy bankowo odpłyną do lepszego serwisu przy pierwszej lepszej okazji.
  • Odpowiedz
@sphinxxx: A ja się właśnie nie dziwię - przypadek wykopu pokazał, że to raczej kiepski biznes - wykop generuje stosunkowo mały zysk - a tu przecież mówimy jeszcze o podzieleniu tego zysku z konkurencją...
  • Odpowiedz