Wpis z mikrobloga

no dobra, może i jestem głupi i się zbytnio nie interesowałem, ale trzeba w końcu zostać ekspertem. niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę, rosja chce ukraine, ukraina chce do nato zeby ktoś jej pomogl, nato nie chce ukrainy zeby nie musieć nikomu pomagać, aktualnie tak to wygląda?
#ukraina #rosja
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@s3mpaaj: NATO moze i by chciało Ukrainę ale Ukraina nie kwalifikuje się do przyjęcia + Ruscy możliwe że właśnie robią co mogą żeby właśnie taka Ukraina do NATO nie dołączyła.
  • Odpowiedz
@s3mpaaj: Tak. Rosja chce wymienić rząd na Ukrainie, bo nad aktualnym nie ma żadnej kontroli, a obecny rząd chce współpracować z zachodem i a także robić pozytywne reformy gospodarcze. Rosja obawia się, że Ukraina będzie się dynamicznie rozwijać i stanie się silnym państwem.

NATO nie chce przyjąć Ukrainy, bo Rosja odczytałaby to jako prowokację i mogłoby dojść do konfliktu o większej - ponadregionalnej skali.
  • Odpowiedz
@s3mpaaj: do możliwych powodów można zaliczyć m.in ze względu na złoża na wschodzie kraju + fakt iż posiadają czarnoziemy które byłby wstanie wykarmić całą europę a może i cały świat (https://www.atlanticcouncil.org/blogs/ukrainealert/ukraine-can-feed-the-world/) -> nie pamiętam dokładnie czy europę czy świat albo jedno albo drugie.

Teraz Ukraina nie jest zagrożeniem dla Rosji, ale w momencie gdyby za bardzo poszła w stronę zachodu mogłaby takim się stać, silna Ukraina będąca w NATO
  • Odpowiedz