Wpis z mikrobloga

Rozglądam się za czymś, co posłuzy jako backup danych w domu. Rozumiem, że #synology to całe środowisko z możliwością wyjścia z danymi na świat? Jakby odrzucić możliwośc wypuszczania na świat, stawiania dockerów itp, to znajdę coś tańszego ale solidnego? Czy jednak lepiej iść w Synology? Fajnie może jakby było 8TB miejsca z jakimś raidem. Coś polecicie?
#nas #backup
#serwery
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szuwarek-mini: Jak chcesz postawic i się nie martwić że coś się wysypie to zdecydowanie Synology.

Możesz też postawic coś swojego na TrueNAS, Unraid, czy OMV, ale na pewno nie będzie to tak łatwe i przyjemne jak w przypadku Synology.

Dodatkowo pamiętaj, że Synology jest stworzone pod ten scenariusz, więc będzie pobierać mniej prądu niż jakiekolwiek inne samorobki
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Bad_Wolf: nie powiedział bym , rozwiązania systemowo podobne natomiast Synology jest znacznie bardziej user friendly.
Mam synka już dobre kilka lat, jedna migracja na wyższy model, kilka virtualek ciągle odpalonych, docker z 17 kontenerami, bez stresu wszystko działa.
Qnap mi się wysypał po 2 tygodniach, 3 razy w serwisie, jakis chip wyleciał po 2 reklamacji, patologia.
Btw mam na sprzedaż jeszcz kartę sieciową do qnapa jak ktoś coś xD
Oczywiście
  • Odpowiedz
@draki7: Ty masz doświadczenie z jedną sztuką. Ja obskakuje tego kilkadziesiąt u różnych klientów i jakieś różnicy w awaryjności nie widzę. I jedne i drugie się sypią, nie ma jakiejś wybitnej różnicy w tym. Pod względem softu też nie ma jakiś powalających różnic.

Btw mam na sprzedaż jeszcz kartę sieciową do qnapa jak ktoś coś xD

sprzedam opla?( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz