Wpis z mikrobloga

Chciałbym oprzeć konstrukcję podwieszanego sufitu na M-Systemie Atlasa. Kłopot w tym, że potrzebuję odsunąć płytę GK o 25cm od stropu. Najdłuższe łączniki dostępne w zestawach od Atlasa dają maksymalny zasięg 20cm.

W materiałach instruktażowych producenta znalazłem informację o możliwości przedłużenia łączników za pomocą pręta metrycznego, jak na ząłączonym rysunku. Nawet w dokumentach Atlasa widnieje konkretny produkt nazywany przez nich elementem przedłużającym, "3GL PLUS M6 L200". Jednak nigdzie nie znalazłem, żeby coś takiego było dostępne do kupienia.

Oczywiście pręt metryczny i nakrętki nie są dużym problemem do zdobycia. Ale ich użycie wymaga tego, żeby łączniki M-Systemu na których montuje się talerzyki, miały gwint metryczny. I tu jest problem, bo wszędzie do kupienia widziałem wyłącznie takie z gwintem do drewna.

Czy ktoś ma może doświadczenie z przedłużaniem M-Systemu? Gdzie można dostać metryczny M-System?

#remontujzwykopem
Pobierz
źródło: comment_1641833527t0HV8VL6B2NvsJShKrnUCZ.jpg
  • 12
@Norskee: Właśnie producent przewiduje według publikowanych przez niego materiałów, dlatego tak mnie to zainteresowało. Tylko, że nigdzie nie mogę tego znaleźć.
A w moim przypadku tradycyjny stelaż jest utrudniony, bo wysokość profili obwodowych wypada idealnie na wysokości prowadzenia przewodów w ścianach.
@Andrzej1112: Wysokość sufitu, który chcę zrobić, wynika u mnie z wysokości kanałów wentylacyjnych zamontowanych pod stropem, które zabudowuję. Dlatego siłą rzeczy będę musiał to obniżyć na wysokość przewodów.