Aktywne Wpisy

erni13 +116
Dostałem dzisiaj nowinę, że zostanę ojcem i mam totalną mieszankę uczuć we łbie.
Z jednej strony się cieszę, bo mam cudowną kobietę, z drugiej strony nigdy nie miałem pozytywnego wzorca ojca, i mały głosik w głowie podpowiada mi, że będę jak mój stary.
Jeśli mieliście podobne sytuacje, to chętnie bym poczytał wasze doświadczenia, najlepiej dla otuchy ¯\(ツ)/¯
#wykopplus30club #rodzicielstwo #ciaza #zwiazki
Z jednej strony się cieszę, bo mam cudowną kobietę, z drugiej strony nigdy nie miałem pozytywnego wzorca ojca, i mały głosik w głowie podpowiada mi, że będę jak mój stary.
Jeśli mieliście podobne sytuacje, to chętnie bym poczytał wasze doświadczenia, najlepiej dla otuchy ¯\(ツ)/¯
#wykopplus30club #rodzicielstwo #ciaza #zwiazki
źródło: image_picker_7CA83F42-8FF0-474C-AB0E-9E9DDEBED4B5-22339-00004E8D0F61B5E3
Pobierz
Paayor +396
Podatek tłuszczowy? Zapraszam obywatelu na wagę, zaraz wyliczymy kwotę. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#bekazgrubasow #heheszki
#bekazgrubasow #heheszki
źródło: 1000031512
Pobierz

Mam pytanie. Chciałem sprawdzić, w którym miejscu stosu funkcja func() otrzyma swoją ramkę. Nie znam adresu pod, który funkcja func() zostanie wrzucona na stos, dlatego stworzyłem zmienną a = 0xabababab, wyświetliłem jej adres, i udałem się w tamto miejsce na stosie. Teraz zakładam, że gdzieś w pobliżu na stosie powinien znaleźć się pointer na funkcję func(). Dlatego wyprintowałem też adres funkcji func(), którego na stosie nigdzie nie widzę. Dalej też go nie ma, bo stos jest pusty. Tak wiem, że mogą tą funkcję znaleźć bez problemu w IDA, ale chcę to zrobić krok po kroku... Nie widzę też na stosie wartości zwróconej przez funkcję func(). Nie krzyczcie za głupie pytania, nie jestem programistą.
źródło: comment_1641288833GPkhChDk52v6DYYGDyN9JU.jpg
Pobierzfunc(), to rejestr EBP powinien wskazywać na "adres ramki". ale w zalezności od tego gdzie uruchomisz tę funkcję(w jakim stanie będzie stos), to ten EBP będzie mieć różne wartości@TheMoonTheMoon: druga rzecz, to wartość funkcji może być też zwrócona przez rejestr - tutaj nie rozróżniam tych konwencji z
__stdcall, więc piszę MOŻEWygenerowany kod masz tutaj. Wartosc z funkcji wraca w rejestrze *AX.
jak mamy
func();w kodzie, to w asmie to wygląda to mniej więcej tak:push EBP;push ESP;push