Aktywne Wpisy
Szyszkalogin +13
#przegryw A wy zazdrośni #glodnyjakpies
rkeere +14
#f1 niezłą ekipę sobie zmontowali w red bullu ( ͡° ͜ʖ ͡°):
- pierwszy to trzykrotny, papierowy mistrz świata, który został zostawiony przez ojca na stacji benzynowej i przyplątała się do niego starsza, zużyta przez torpedę - Kelly Piquet z bachorem
- drugi to Checo, który po losowej wygranej z Monaco zdradził swoją żonę, z którą ma dzieci
- kolejny to Horner, który to mając zone spermił do
- pierwszy to trzykrotny, papierowy mistrz świata, który został zostawiony przez ojca na stacji benzynowej i przyplątała się do niego starsza, zużyta przez torpedę - Kelly Piquet z bachorem
- drugi to Checo, który po losowej wygranej z Monaco zdradził swoją żonę, z którą ma dzieci
- kolejny to Horner, który to mając zone spermił do
Składniki:
250 g masła
500 g miodu
1 szklanka cukru
1 łyżka cynamonu
5 łyżek przyprawy do piernika
1 kg mąki
4 łyżeczki sody oczyszczonej
4 jajka
150 ml mleka
1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Do garnka przekładamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Gdy kryształki cukru nie będą już wyczuwalne dodajemy cynamon i przyprawę do piernika. Mieszamy i odstawiamy garnek na 20 minut do ostygnięcia.
Mąkę i sodę przesiewamy do dużej miski, dodajemy przestudzoną masę piernikową, jajka, mleko i kakao. Mieszamy wszystko dokładnie, ciasto nie powinno być zwarte. Opcjonalnie można na tym etapie do ciasta dodać ulubione orzechy.
Miskę z surowym ciastem przykrywamy - ale nie szczelnie (musi być lekki dostęp powietrza, ale ciasto nie powinna wyschnąć na górze) i odstawiamy na minimum 6 tygodni do chłodnego pomieszczenia - najlepiej jakaś chłodna komórka, garaż, albo na parapecie przy uchylonym oknie. Lodówka też jest akceptowalna, ale ciasto najlepiej dojrzewa jak ma ciut cieplej.
Ustawiamy przypomnienie w telefonie - 10 grudnia - Pieczemy piernik.
Pieczenie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dojrzałe ciasto dzielimy na 3 części, podsypujemy mąką, ale ostrożnie. Ciasto ma być nieco luźne, mąki podsypujemy tylko tyle, żeby dało się je rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Blaty pieczemy osobno, po 13-15 minut do suchego patyczka. Porcja ciasta jest dość duża, żeby upiec trzy blaty na dużych, piekarnikowych blachach. Można też z części ciasta zrobić pierniczki, ale nie należy ich układać blisko siebie na blaszce, bo podczas pieczenia mocno rośnie.
Upieczone blaty owijamy w bawełnianą ściereczkę i przechowujemy w chłodzie przez ok 2 tygodnie.
Dwa-trzy dni przed Wigilią przekładamy blaty marcepanem lub ulubionymi powidłami. Po złożeniu ciasto lekko dociskamy (np. książkami) i już tylko czekamy do świąt.
Wydaje się jak ogrom pracy, ale obiecuję wam, że warto.
Wołam @Chaled bo chciał ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#piernik #pieczzwykopem #gotujzwykopem