Aktywne Wpisy
TwojHimars +124
Pamiętam jak było w 2015 roku. Było tanio w sklepach. Benzyna była po 4,30 zł. Mieszkanie 3-pok w Krakowie kosztowało 230 tys. zł. Inflacja 1-2%. Dotacje TVP w wysokości 150-250 mln rocznie. Kompromis aborcyjny. Nowe auto za 25 tys. zł, w wypasionej opcji za 50. Wynajem kawalerki za 800 zł. Kredyty hipoteczne 4,5% RRSO. Dymisje w rządzie za pierdoły.
#bekazpisu #bekazpodludzi
#bekazpisu #bekazpodludzi
vartan +68
Dziś typ z konfy na antenie TVN na pytanie o koalicję z PiS odpowiedział: "chcemy realizować nasz program".
Do tej pory było zawsze: "nie wejdziemy w koalicję z PiS".
Myślałem, że zwolennicy konfy dowiedzą się dopiero po wyborach, że zostali zrobieni w chxxja.
A tymczasem już teraz beniz prawie po jajka w gardle, a oni nadal się łudzą, że konfa idzie obalać rząd z 9% :)
#bekazkonfederacji #konfederacja #bekazpisu
Do tej pory było zawsze: "nie wejdziemy w koalicję z PiS".
Myślałem, że zwolennicy konfy dowiedzą się dopiero po wyborach, że zostali zrobieni w chxxja.
A tymczasem już teraz beniz prawie po jajka w gardle, a oni nadal się łudzą, że konfa idzie obalać rząd z 9% :)
#bekazkonfederacji #konfederacja #bekazpisu
Kupiłem w tym roku piec na #pellet i jak temperatury były wyższe to jeszcze wszystko zdawało się działać ok ale teraz jak temperatury dochodzą do -10 i niżej to się człowiek zaczął zastanawiać.
Mam sterownik pokojowy, ustawiłem sobie temp. 22 stopnie to przez cały dzień nie doszedł do tej temperatury, 21.8 to maks - dogrzewa baaaaaaaaaaardzo długo.
Temperatura zadana pieca 70 stopni
Nadmuch 62%
Histereza 5 stopni
~140m2
Ocieplenie wełna ~20cm
Popiół jak widać na zdjęciach - część faktury mąki, a część zbrylona
We wszystkich komorach zbiera się sadza - i to od początku, nie tak, że jakoś ostatnio.
Pellet to barlinek 6mm.
Wcześniej na nadmuchu 45% był czarny dym więc dałem większą moc, jest teraz biały ale syf w komorach spalania i tak się tworzy...
Godzinę temu zmieniłem temperaturę na 23 stopnie to przez ten czas temperatura w pokoju wzrosła o 0.2 :/
W tym momencie dziennie idą jakieś 3 worki x15kg
Jakieś pomysły, rady, propozycje bo już sam nie wiem co mam tu zmieniać czy nadmuch czy temperaturę czy cholera go wie co jeszcze.
Jakieś pomysły, propozycje, porady ?
#ogrzewanie #sezongrzewczy #zapytanie #kociochpyta #pellet
Czyscisz go jak jest napisane w dtrce?
wiemy że masz ustawione na kotle 70 stopni a jaka temperatura wychodzi z kotla.
Jaki rodzaj ogrzewania? Grzejniki czy podłogowa?
Jaka temperatura spalin?
Mi piec dochodzi do temperatury ok 80-85 stopni. Kotły na pellet mają niestety najwyższą sprawność gdy chodzą blisko mocy maksymalnej. Może masz za niską temperaturę ustawioną na piecu?
Czy temperatura puszczona na obieg (np. grzejniki) jest stała? czy
@Silikon: Mam kaloryfery z elektronicznym regulatorem temperatury.
@ozyrus: Pellet chyba najlepszy z możliwych do zamówienia więc raczej nie żadna lipa jeżeli chodzi o jakość.
@badyl: Już sam nie wiem szczerze mówiąc dlatego szukam informacji co i jak mają inni poustawiane.
Czujnik temperatury zewnętrznej mam ale teraz i tak ustawiłem
Kocioł masz do wyczyszczenia. Temperatura spalin powinna oscylować w granicach 120 stopni
Czym może być spowodowana tak wysoka temperatura spalin skoro piszesz, że powinna oscylować przy 120 a u mnie jest ponad 160 ?
Napisałem wyżej kiedy ostatnio czysciles kocioł?
W dokumentacji na pewno masz napisane co ile kocioł czyscic.
Musisz w menu patrzeć czy nie można zmienić rodzaju ogrzewania na grzejniki. Wtedy temperatua na mieszaczu powinna dać się regulować nawet do 80 stopni
Sprawdzę te ustawienia ogrzewania, może faktycznie jest ustawione podłogowe.