Wpis z mikrobloga

To jak to jest z tymi maskami? Nie ma przymusu ich noszenia, bo nie ma stanu wyjątkowego / klęski / wojennego, czy nie ma przymusu, bo podstawa 116kw(?) mogę się mylić co podają mówi, że tylko podejrzany o bycie chorym ma obowiązek. Sam nie noszę i nie spotkałem milicji jeszcze, ale wolałbym mieć jasność do ewentualnej polemiki i uwalenia ich na miejscu bez zabaw z odmową przyjęcia mandatu #pytanie #covid #maseczki #covid19 #policja
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WykopekzDonbasu: Ty tak na poważnie? Myślałem, że to bait XD Nie powinieneś zastanawiać się co powiesz policji tylko jak ew. będziesz tłumaczył się w sądzie na rozprawie kiedy odmówisz przyjęcia mandatu. Każdy normalny policjant uzna Cię za kolejnego wykopowego trola, który przeczytał jakieś wysrywy na internecie i tak czy inaczej skieruje wniosek o ukaranie.
  • Odpowiedz
@niebiesko-niebieski: Fajnie i co dalej? Nakaz szmaty na twarzy na podstawie rozporządzenia z Twittera? Czyli niezgodne z artykułem 31 konstytucji i polecam przeczytać 116 kw ze zrozumieniem, bo musiałbym wiedzieć, że jestem chory lub podejrzany o bycie nosicielem wirusa. Chyba, że policjant ma teczkę z całą moją dokumentacją. Pozdro na rejonie i zakładaj z dwie maseczki, bo skutków niedotlenienia mózgu w Twoim przypadku i tak nie odwrócisz
  • Odpowiedz
@WykopekzDonbasu: To poczytajmy razem §1a
"§ 1a.
Kto nie przestrzega zakazów, nakazów, ograniczeń lub obowiązków określonych w przepisach o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi, podlega karze grzywny albo karze nagany."
Nie ma tam ani słowa o byciu podejrzanym o chorobę ;)
Jest też coś takiego jak Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 6 maja 2021 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z
  • Odpowiedz