#powodz Ale mi się smutno zrobiło. Zalewają polder w którym mieszczą się 2 wsie. Zamiast zapłacić każdemu mieszkancowi rynkowa stawkę za jego działkę by ci mogli zamieszkać gdzieś indziej to nie. Niech ich zalewa. Kompletnie nie rozumiem dlaczego ich nie wywlaszczyli siła i zapłacili im np 60tys/ha( nie wiem po ile tam jest ziemia rolna, mówię stawki u siebie) bądź po prostu dali im ta ziemie w innym miejscu plus hajs za budynki. #wroclaw
#powodz Ale mi się smutno zrobiło. Zalewają polder w którym mieszczą się 2 wsie. Zamiast zapłacić każdemu mieszkancowi rynkowa stawkę za jego działkę by ci mogli zamieszkać gdzieś indziej to nie. Niech ich zalewa. Kompletnie nie rozumiem dlaczego ich nie wywlaszczyli siła i zapłacili im np 60tys/ha( nie wiem po ile tam jest ziemia rolna, mówię stawki u siebie) bądź po prostu dali im ta ziemie w innym miejscu plus
@Windows98: okolice Chełma, też podobna cena @susuke15: zalewają, ale wg opracowanego wcześniej planu, a determinuje to stan wodowskazu, plany jak rozumiem są znane tym mieszkańcom
@balrog84 pytanie co było wcześniej. Wies czy przekształcenie terenu w polder. Jeśli to 1 to powinni wykupić po cenach rynkowych i dopiero zrobić. Wtedy każdy by był zadowolony.
@susuke15: Ale nie znasz historii i nie wiesz dlaczego ci ludzie nadal tam mieszkają. Może oferowano im przesiedlenie, ale oni wiedzą wszystko lepiej. W sumie 350 osób chyba.
@JeszczeZyje: masz na myśli że jakby nie było budowli hydrotechnicznych to by po prostu zalało od razu? Przecież nikt nie wykopał tam depresji, tylko już była i ludzie się tam osiedlili dlatego że ktoś regulował rzekę aby tam nie wpływała.
@susuke15: Bo za rynkową stawkę jaką za archaiczne gospodarstwo na terenie zalewowym niczego nie kupisz w okolicy, więc zostaje ci kredyt mając zwykle 50+ albo jakieś mieszkanie / dom wybudowane jak najtaniej przez gminę.
@susuke15: zalewają, ale wg opracowanego wcześniej planu, a determinuje to stan wodowskazu, plany jak rozumiem są znane tym mieszkańcom
@groman43: dlatego że zrobili tam polder. Wioski były pierwsze.