Wpis z mikrobloga

@zrakiep: @Anesa: szczerze mówiąc, to ja jako człowiek robiący w tym z profesji, nie potrzebowałem tego robić w ten sposób nigdy w appkach, do których C++ jest przeznaczony.

Jakiś niszowy przypadek użycia tutaj rozpatrujesz @Anesa albo korzystasz z nie tego języka względem zadania :P
Albo używasz "za dużo pośredników", jeżeli próbujesz przetworzyć dane np. strumieniami.
@patrolez: cokolwiek komercyjnego to i boost będzie i da się w jednej linii string na vector podzielić

OTOH, że nie ma łatwego wbudowanego dzielenia to chyba najbardziej charakterystyczna cecha C++: taki podział można zrobić na kilka sposobów, nie ma jednej najlepszej odpowiedzi kto powinien zarządzać pamięcią, więc radź sobie sam. Mi to nie przeszkadza, ale dla nowych bariera wejścia jest okrutna.
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@patrolez: na szczescie to żaden racjonalny projekt, tylko zadanie że studiów koniecznie w cpp żeby móc się pobawić ze wskaźnikami - implementacja algorytmów grafowych na strukturach zbudowanych na bazie absurdalnie ogromnych plików. No i muszę sobie przeparsowac datasety
No i muszę sobie przeparsowac datasety

@Anesa: czyli stwierdzenie:

Albo używasz "za dużo pośredników", jeżeli próbujesz przetworzyć dane np. strumieniami.

Jest prawdziwe :P

@zrakiep rzucił najczytelniejszym rozwiązaniem, ale wejściowym strumieniem powinien być std::ifstream lub std::cin
móc się pobawić ze wskaźnikami

@Anesa: i w sumie ta część zadania zostaje obalona tym sposobem, więc pewnie wykładowcy/prowadzącemu może nie do końca o to chodziło.

No, chyba że to jest część żmudna zadania, a nacisk edukacyjny na wskaźniki ma mieć miejsce przy modelowaniu grafu.

W każdym razie parsowanie nazywa się "deserializacją" i jest na to poradnik na stornei ISO CPP