Wpis z mikrobloga

czy do chłodzenia i5 11400 (65W TDP) wystarczy SPC Spartan 3 LT? bez podkręcania na MSI torpedo, na razie będzie latał z GTX 1070, mam jeszcze Dark Rock3 ale nie wiem czy to nie przesada dla tego procka, komputer dla chrześniaka. Pytam bo mam obydwa chłodzenia i nie wiem, które zakładać. #pcmasterrace #komputery #informatyka
  • 10
@paki82: ten procesor pobiera tak ogólnie 120W pod pełnym obciążeniem na stock. a nie chcesz go mieć na stock bo jemu takty mocno spadają (do ok 3.4 - 3.8GHz). z zdjętym power limitem (gdzie trzyma 4.2GHz) już nieco więcej potrafi pociągnąć, ~200-240W ( ͡° ͜ʖ ͡°)

w stress teście albo renderach oczywiście, w grach będzie mniej pobierał.
Pobierz 10129 - @paki82: ten procesor pobiera tak ogólnie 120W pod pełnym obciążeniem na stoc...
źródło: comment_1638969977gkN8ingICZ26FBuULm4ozF.jpg
@paki82: spartan wystarczy do grania, bardziej mi chodziło o pokazanie, że TDP nie koniecznie pokazuje to ile procek pociągnąć potrafi realnie.

jak Ci nie szkoda dark rocka to możesz mu dać, będzie ciszej i taka różnica realnie.
@10129: @kilo_wody_pod_stopa: pojawił się inny problem, mianowicie po założeniu Spartana wydaje mi się że lekko wygięła się płyta główna, wydaje mi się bo przykręciłem płytę i chyba było ok, odpaliłem, wszystko ok system, stery, testy itd wszystko pięknie w OCCT po 20 minutach w stresie procek ok 70 stopni, i wyłączyłem żeby poprawić kablologię i musiałem wyjąć płytę na chwilę i wydaje mi się że jest lekko wygięta. Tzn. jak
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@paki82: Nie miałem nigdy chłodzenia SPC, wiec nie wiem jak wygląda montaż. Wszystkie swoje komputery składałem na płytach mITX z bardzo małym laminatem i nawet tutaj zdarzają się chłodzenia np. Alpenföhn Black Ridge, który nie ma backplate i potrafi wygiąć płytę jak się go za mocno przykręci. Przy płycie ATX milimetr w jednym rogu to chyba nic takiego, ale jak pisałem, nigdy nic nie składałem na ATX...
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@paki82: Znalazłem filmik z montażu Spartana 3 LT. Moim zdaniem nie ma opcji żebyś wygiął płytę montując plastikową obręcz na kołki rozporowe i potem samo chłodzenie na dwie metalowy blaszki. Wygiąć płytę można jak nie ma backplate i się nierówno i za mocno dokręci śruby bez sprężyn.
@kilo_wody_pod_stopa No wlasnie i cały czas się zastanawiam o co kaman i czy czasami nie była od początku wygięta lekko. Nie sprawdziłem niestety tego. Wyjmę ja dziś i jeszcze raz sprawdze kołki może któryś jest niedokręcone albo innej długości.