Aktywne Wpisy
janekch +62
Ej wykopki. Proponuję żeby #lidl zaczął udostępniać listę sklepów gdzie można zrobić zakupy jak człowiek i listę sklepów gdzie jak w lesie musisz sobie sam robić za kasjera.
Dzisiaj mój różowy z bąbelkiem wybrali się na zakupy w #lodz do Lidla. Jak to zwykle naładowała do koszyka na cały tydzień. Zadowolona że udało się bez slalomu miedzy paletami uderza do kasy, a tam ani jedna kasa nie jest otwarta. Czeka czeka, bąbelek
Dzisiaj mój różowy z bąbelkiem wybrali się na zakupy w #lodz do Lidla. Jak to zwykle naładowała do koszyka na cały tydzień. Zadowolona że udało się bez slalomu miedzy paletami uderza do kasy, a tam ani jedna kasa nie jest otwarta. Czeka czeka, bąbelek
Kasy samoobsługowe to
- badziew, nigdy nie korzystam 7.2% (117)
- kocham, zawsze korzystam 48.2% (786)
- czasem korzystam 19.0% (309)
- wolę mieć wybór 25.6% (418)
Poznałam chłopaka w #poznan nie #tinder Na pierwszą randkę zaprosił mnie na kawę. Było bardzo fajnie. Teraz znowu proponuje kawę. Nie chce na kawę chce na obiad. Mam mu powiedzieć wprost czy się obrazi i pomyśli że jestem roszczeniowa? Chciałabym żeby trochę bardziej się postarał. Jesteśmy dorośli #logikarozowychpaskow #rozowepaski #randkujzwykopem
Wszędzie piszą: pompa ciepła pobiera ciepło z zewnątrz. No jak ma pobrać ciepło z zewnątrz jak tam jest -5?
Mógłby ktoś mi spróbować wyjaśnić jak najprostszymi słowami i jak kompletnemu debilowi jak taka pompa działa? ( ͡º ͜ʖ͡º)
#budujzwykopem
#remontujzwykopem
#pompaciepla
Komentarz usunięty przez autora
@S_____: Sprężarka spręża powietrze i robi ciśnienie - Przynajmniej te sprężarki które ja znam tak działają . Więc wtf, czemu ta akurat podgrzewa? I skoro podgrzewa to czemu nie rozlicza się uczciwie jak grzejniki elektryczne 1:1 z pobranym prądem tylko sprawność ma nagle 300 albo i więcej %?
@cynamonowazaslona: Wypycham czynnik roboczy na zewnątrz domu, tam się schładza, zaczyna wrzeć (albo i nie), zasysam go ponownie do domu i ten wrzący (albo i nie czynnik) oddaje swoje ciepło u mnie w domu? Coś takiego?
@przeczki: Widzisz, to ma sens! Tylko co mi po tym, że mam czynnik w temperaturze powietrza za oknem? W jaki sposób czynnik o temperaturze -5 gdzie za oknem jest -5 ma mi ogrzać dom?
@robertx: Lodówka w tym przypadku jest na zewnątrz a twój domek ma w środku podobny wymiennik jak ten, który grzeje z tyłu lodówki ;)
W ciele o temp -10 st C nadal jest ciepło mimo że my uważamy że jest zimne (zimno fizycznie nie istnieje, jedynie brak ciepła w zerze absolutnym).
Podstawowe prawo termodynamiki mówi że ciepło przechodzi z ciała o większej temperaturze do tego o mniejszej.
Na dworze masz -5 a czynnik w wymienniku ma -30 więc się ogrzewa. Potem jest sprężany w sprężarce