Wpis z mikrobloga

@defoxe: Mordo, przed suszeniem mogły sobie ważyć nawet i kilogram - nie ma to absolutnie żadnego znaczenia, skoro sumując procenty przy danych owocach wychodzi 108%. Suma składników GOTWEGO PRODUKTU nie może być wyższa niż 100%, bo gotowy produkt to właśnie te 100%.

Gdyby napisali: "do wytworzenia 100g produktu zużyto: 92 GRAM jabłek" itd. to byłoby dobrze.
@Wariner: Masz całkowitą rację, a tutaj treść dyrektywy która o tym mówi:

Określenie ilości składnika lub kategorii składników:

a) jest wyrażone wartością procentową, która musi odpowiadać ilości składnika lub składników w chwili jego/ich

użycia; oraz

b) znajduje się albo w nazwie środka spożywczego, albo bezpośrednio przy niej lub w wykazie składników

w powiązaniu z danym składnikiem lub kategorią składników.

4. W drodze odstępstwa od pkt 3:

a) w przypadku gdy środki