Aktywne Wpisy
RedBulik +141
Wyśmiewanie religii xDddddd do miliarda innych parodii Ostatniej Wieczerzy też się tak dzbany sapaliście? Czy taki Żywot Briana to też herezja i atak na wasze obleśne, pełne hipokryzji prawackie serduszka? Walić was w oczodoły xD
#paryz2024
#paryz2024
Megasuper +251
Właściciele "pensjonatów" narzekają bo ludzie wolą wynająć apartament niż pokój z lat 90 xD Cieszy mnie to bardzo
Wyjaśnię na przykładzie - pożyczam od banku 500k zł:
1. Po pierwszym miesiącu naliczał mi codziennie odsetki więc naliczył 500 zł od 500k i spłacam te 500+1000 zł kapitału, to pierwsza rata.
2. Po drugim miesiącu naliczał mi codziennie odsetki więc naliczył 480 zł od 499k zł więc spłacam te 480 zł + 1020 zł kapitału.
3. Po trzecim miesiącu 460 zł odsetek + 1040 kapitału.
.
.
.
300.. Po 300 miesiącu naliczył 10 zł odsetek od 1490 zł które mu wisicie więc oddajecie te 10 zł + 1490 zł kapitału i koniec kredytu.
Zatem harmonogram uwzględnia że będzie 300 równych rat i pokazuje sumę odsetek jeżeli oprocentowanie się nie zmieni. Ale równie dobrze możecie po 3 miesiącu wpłacić 499k zł i koniec kredytu i suma z harmonogramu nie ma znaczenia. Albo po 4 miesiącu bank aktualizuje oprocentowanie na wyższe i nagle zaczyna wam naliczać przez miesiąc nie 480 zł odsetek od pożyczonej kwoty tylko 1000 zł, wtedy rata idzie w górę i szacowana suma odsetek też.
W każdym razie zapamiętajcie, ci co nie mają o tym pojęcia - bank nie nalicza wysokich odsetek w początkowej fazie spłacania dlatego że "musi zarobić" tylko dlatego, że odsetki to naliczane codziennie wynagrodzenie dla banku, które uwzględnia wysokość kapitału do spłaty na ten dzień. Pożyczony wam kapitał w pierwszym miesiącu jest wysoki więc i odsetki są wysokie.
Co do spłaty odsetek przy nadpłacie - płacicie tylko te, które wam naliczono codziennie od ostatniej raty - przykładowo bank naliczył mi przez 2 tygodnie 250 zł od 500k zł - nadplacam te 250zl + 100k zł. Przez pozostałe 2 tygodnie, do najbliższej raty, nalicza mi codziennie odsetki aż naliczy 200 zł od 400k zł które mu jestem winien, i w racie spłacam te 200 zł + 1300 zł kapitału.
Prościej chyba się nie da tego wyjaśnić, mam nadzieję że zrozumieli ci, co tego nie rozumieją.
#kredythipoteczny
Jak długo będą stopy procentowe, przy których splata kredytu jest problemem? ( ͡º ͜ʖ͡º)
Komentarz usunięty przez autora
1. Mam kredyt w PKO BP i obecnie zostało to usunięte ale do niedawna w serwisie była widoczna przy szczegółach kredytu rubryka bieżące odsetki, gdzie były pokazane odsetki od ostatniej raty, czyli te naliczone od
https://kalkulator-kredytowy.azurewebsites.net
Można krok po kroku (miesiąc po miesiącu) prześledzić spłatę kredytu i podział na kapitał i odsetki.
@pablohini Tak jak to opisał @SpalaczBenzyny - w skrócie - jak najszybciej. To, że przy nadpłacie dzień przed ratą spłacisz w nadpłacie