Wpis z mikrobloga

Z czego osoby na diecie Carnivore czerpią witaminę C?


@Milanello: Z reguły przypuszczałbym, malejąco wg ilości:
- multiwitaminy i inne suplementy (bo skąd wiesz, że niczego nie takiego nie biorą?)
- przetworzone mięso (kwas askorbinowy, izoaskorbinowy i ich sole są popularnymi konserwantami)
- świeże, niezbyt długo grzane mięso

@selectGwiazdkaFromTabelka ma rację, że kwas askorbinowy jest w bardzo wielu świeżych produktach, w tym w mięsie szkieletowym (małe ilości) i podrobach (wątróbka i
  • Odpowiedz
@Milanello: Wątroba i organy. W szczególności w wersji rare lub na surowo. No i jednak wiele osób na carnivore dopuszcza owoce.

Zapotrzebowanie na witaminę C podobno zmienia się wraz z podażą węglowodanów. Im mniej węgli, tym mniejsze zapotrzebowanie.
  • Odpowiedz