Od lutego tego roku mam #leasing na 3 lata z wykupem 1%. W związku z #nowylad od nowego roku idę na ryczałt, więc nie będę mógł wliczać w koszta rat leasingowych. Stąd pomysł, żeby jeszcze w grudniu jednorazowo nadpłacić leasing (i wliczyć to w koszta), tak żeby od nowego roku raty spadły do około ~500PLN netto. Ktoś podobny fikołek robi? Jest w moim rozumowaniu jakaś luka? Bonus: Myślałem też o skróceniu leasingu do 2 lat, ale wtedy wykup nie może być 1% tylko ~19%, prawda to?
Pozwolę sobie też zawołać naszego eksperta ( ͡°͜ʖ͡°) @OptiFinance
@ManWithOutNick: zrób wniosek o nadpłatę, dostaniesz jednorazowa FV. O ile Twój leasingodawca to umożliwia. W innym wypadku wniosek o zmianę harmonogramu.
@ManWithOutNick: Również tak zrobiłem w vw; O tyle przyjemnie zrobili kalkulację że rata serwisowa została bez zmian (75% odliczenia) natomiast zeszli z samego leasingu (100%) dzięki czemu w 2 msc nadpłacam ponad 65% leasingu i oszczędność wychodzi około 10% wartości pojazdu (na jednym manewrze ;) )
Aktywne Wpisy
18+
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
W związku z #nowylad od nowego roku idę na ryczałt, więc nie będę mógł wliczać w koszta rat leasingowych.
Stąd pomysł, żeby jeszcze w grudniu jednorazowo nadpłacić leasing (i wliczyć to w koszta), tak żeby od nowego roku raty spadły do około ~500PLN netto.
Ktoś podobny fikołek robi? Jest w moim rozumowaniu jakaś luka?
Bonus: Myślałem też o skróceniu leasingu do 2 lat, ale wtedy wykup nie może być 1% tylko ~19%, prawda to?
Pozwolę sobie też zawołać naszego eksperta ( ͡° ͜ʖ ͡°) @OptiFinance
#podatki #jdg
Prawda, bo ja niedawno wziąłem właśnie na 2 lata i dokładnie taki mam wykup.